Alle slachtoffers geïdentificeerd: 17 Belgen, 15 buitenlanders

Boodschappen in krijt op het Beursplein ter ere van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel.
AFP Boodschappen in krijt op het Beursplein ter ere van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel.
Een week na de aanslagen in Brussel en Zaventem zijn alle dodelijke slachtoffers geïdentificeerd. De slachtofferbalans werd naar beneden bijgesteld, van 35 naar 32, omdat sommige slachtoffers op verschillende lijsten vermeld stonden.

Het gaat om zeventien Belgen en vijftien buitenlanders, liet het federaal parket op een persconferentie weten. Eerder was nog sprake van in totaal 35 doden. 

De grootste groep buitenlandse slachtoffers (in totaal 18, omdat Belgen met dubbele nationaliteit zijn meegeteld) zijn Amerikanen (4), Nederlanders (3) en Zweden (2). Uit China, het VK, Frankrijk, Italië, Peru, Duitsland, India, Polen en Marokko kwam telkens 1 slachtoffer.

Volgens Didier Vanderhasselt van Buitenlandse Zaken bevinden er zich ook 44 buitenlanders, met 20 verschillende nationaliteiten, in het ziekenhuis.

Ruim driehonderd mensen raakten vorige week dinsdag gewond bij de aanslagen op Zaventem en metrostation Maalbeek. Volgens Geert Gijs van de FOD Volksgezondheid liggen nog steeds 90 gewonden in 28 ziekenhuizen, van wie 49 op intensieve zorgen. Dertig slachtoffers daarvan krijgen gespecialiseerde zorg in brandwondencentra. Twee personen liggen in Franse ziekenhuizen, twee zijn naar de Verenigde Staten gerepatrieerd.

AFP
AFP

Moeizaam

De identitifcatie van de slachtoffers verliep moeizaam. Peter Dewaele van de federale politie zei eerder dat de verwondingen soms heel erg waren en dat het moeilijk maakte om snel tot identificatie te komen. Het Disaster Victim Identification team (DVI) wou 100 procent zeker zijn.

"Bij de aanslagen in Parijs waren er vergissingen en moesten de autoriteiten aan nabestaanden die ze hadden ingelicht over het overlijden van een familielid 's anderendaags hun excuses aanbieden, omdat ze zich vergist hadden", klonk het toen bij Peter Dewaele. "Dat soort fouten wilden we vermijden. Naast een visuele identificatie moet er ook een wetenschappelijke identificatie zijn van de overledenen, alvorens we erover communiceren."

"Ondanks de zeer moeilijke omstandigheden zijn de verschillende diensten erin geslaagd om alle nabestaanden binnen de week correcte, juiste informatie te geven. We beseffen dat de nabestaanden een verschrikkelijke periode van onzekerheid achter de rug hebben. De familieleden kunnen nu beginnen rouwen voor hun nabestaanden", zegt Ine Van Wymersch, magistraat aangeduid voor de identificatie van de slachtoffers vandaag.

Christian Decobecq van het DVI-team (Disaster Victim Identification), die zijn collega's bedankte voor hun inzet in moeilijke omstandigheden, stelt dat het werk nog niet volledig gedaan is. Lichamen moeten nu aan de families terugbezorgd worden en DVI gaat nog op zoek naar onbekend DNA op de plaats van de aanslagen.

Photo News
AFP
AFP
BELGA