Alle hotels in Hamburg volzet, dus Trump krijgt opvang van de stad

Trump arriveerde vanmiddag samen met zijn echtgenote Melania in Hamburg.
epa Trump arriveerde vanmiddag samen met zijn echtgenote Melania in Hamburg.
De Amerikaanse president Donald Trump en zijn gevolg kunnen de komende twee nachten niet in een luxehotel in Hamburg slapen, waar de top van de G20 plaatsvindt. Alle hotels in de Duitse stad zijn volgeboekt, en het Witte Huis is volgens Duitse media te laat begonnen met de zoektocht naar een hotel.

Het schema van de G20-bijeenkomst, de top van de 20 rijkste landen ter wereld, is sinds februari van dit jaar bekend. Naast de 20 wereldleiders zelf reizen naar schatting 6.000 medewerkers met hen mee, en worden er ook nog eens 3.000 journalisten verwacht die het hele gebeuren zullen verslaan.

Dat alles maakt dat zo goed als alle hotels in Hamburg en de ruime omgeving al weken volgeboekt zijn. In die mate dat zelfs de machtigste man op aarde er niet op tijd bij was, volgens onder andere het Hamburger Abendblatt en Die Welt.

Trumps beveiligingsteam wilde de president en zijn gevolg liefst te slapen leggen in het Fairmont Vier Jahreszeiten-hotel, maar dat moest de aanvraag afslaan omdat de Saoedische koning Salman het hotel al had afgehuurd. Die komt door de Qatar-crisis trouwens uiteindelijk zelf niet naar Hamburg, Saoedi-Arabië zal op de top worden vertegenwoordigd door minister van staat Ibrahim al-Assaf, voormalig minister van Financiën.

Ook zo goed als alle andere luxehotels waren ondertussen geboekt. Daardoor is Trump numoeten uitwijken naar een buitenhuis dat eigendom is van de Senaat van de stad Hamburg. Zijn staf zou dan weer in het Amerikaanse consulaat-generaal te slapen gelegd worden.

Enkele weken geleden deden de geruchten nog de ronde dat Trump in Berlijn zou slapen en 's morgens en 's avonds opgehaald zou worden per helikopter. Maar zover kwam het uiteindelijk dus niet.

Het Fairmont Vier Jahreszeiten-hotel in Hamburg, waar Trump wilde slapen, maar dat al is ingenomen door de Saoedische delegatie.
reuters Het Fairmont Vier Jahreszeiten-hotel in Hamburg, waar Trump wilde slapen, maar dat al is ingenomen door de Saoedische delegatie.
De beveiligingsmaatregelen rond het gasthuis van de Hamburgse Senaat zijn in elk geval groot.
epa De beveiligingsmaatregelen rond het gasthuis van de Hamburgse Senaat zijn in elk geval groot.
ap

Waar logeren de anderen?

Andere wereldleiders vonden dus wel een hotel in en rond Hamburg. De veiligheidsmaatregelen bij alle locaties zijn enorm. Ook het verkeer in de binnenstad ondervindt enorme hinder.

Saoedi-Arabië huurde zoals gemeld het Four Seasons-hotel af. Alle 156 kamers en suites werden geboekt. De Russische president Poetin verblijft in het Park Hyatt, samen met de premiers van Zuid-Korea en Australië.

Poetins Chinese collega Xi Jinping logeert in het Grand Elysée, waar ook de Italiaanse premier Paolo Gentiloni verblijft, en Brits premier Theresa May trekt naar Le Meridien. De Turkse president Erdogan slaapt in het Sofitel en Hotel Reichshof is dan weer ingenomen door de Vietnamese delegatie.

Emmanuel Macron verbljft samen met de Noorse Erna Solberg in het Mövenpick, en Angela Merkel tot slot deelt het Atlantic Kempinsk met de Indische en Canadese premier.