Alcoholvrij bier: een unieke en Belgische brouwtechniek

Jupiler
Tot nu toe zat er zelfs in non-alcoholische bieren toch nog altijd een klein percentage alcohol. Bovendien konden ze de echte smaak van bier nooit helemaal evenaren. Dankzij een revolutionaire - en Belgische - methode is het nu toch mogelijk om een bier met 0,0 % alcohol te brouwen.

Bier wordt gemaakt door mout (gebrande gerst) te laten gisten. En waar gisting ontstaat, ontstaat ook alcohol. Volgens dit principe is het dus gewoonweg onmogelijk om bier zonder alcohol te brouwen. Maar niet voor een Belgische meesterbrouwer ...

30 jaar later  
De eerste alcoholvrije bieren kwamen ongeveer 30 jaar geleden op de markt. Helaas hadden ze niet die typische biersmaak en bevatten ze nog steeds minstens 0,5 % alcohol. Elk bier met een alcoholpercentage van maximum 1,2 % mag zichzelf immers 'alcoholvrij' noemen.

Om deze alcoholarme bieren te brouwen, verkortten de brouwers de gistingstijd. Zo verging het ook de NA van Jupiler. De effecten van het gistings- en rijpingsproces gingen verloren. Andere brouwers haalden na de volledige gisting de alcohol uit het bier. Maar dat ging ten koste van de smaak en het typische karakter van het bier.  

Vandaag - 30 jaar later - is het dan toch gelukt om een bier te brouwen met 0,0 % alcohol, met behoud van smaak en body. En dat dankzij een gepatenteerd brouwproces. Meer nog, dankzij een Belgische doorbraak ontwikkeld in het wereldwijde innovatiecentrum van AB InBev in Leuven!

Een innovatieve en unieke methode  
Jupiler 0,0 % is de eerste alcoholvrije pils die gebrouwen wordt met dezelfde ingrediënten die de gewone Jupiler zijn typische en alom geprezen smaak geven. "We zijn er voor de Jupiler 0,0 % in geslaagd om het beste van de twee methodes die voordien gebruikt werden om alcoholarme bieren te brouwen, te verenigen", zegt een enthousiaste Tom Dumortier, meesterbrouwer bij AB InBev. "Ons brouwproces, dat ontwikkeld werd in ons onderzoekscentrum in Leuven, is uniek."   

De 0,0 % ondergaat namelijk een volledig gistingsproces voor de alcohol eruit gehaald wordt. Dat gebeurt tijdens een innovatief hoogtechnologisch procedé waarbij een speciale filter de ethanolmoleculen vasthoudt. Daarna gaat men aan de slag met de suikers die aanwezig zijn tijdens het brouwen om de smaak te behouden. Ongezien!