Akkoord staakt-het-vuren Oekraïne: "Geen complicaties voor vervolging daders MH17"

Wrakstukken van de MH17.
ANP Wrakstukken van de MH17.
De Nederlandse minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ziet door het in Minsk gesloten akkoord "geen juridische complicaties'' voor de vervolging van de daders van het neerhalen van vlucht MH17, waarbij 298 doden vielen. In de overeenkomst over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne zijn afspraken gemaakt over amnestie voor misdaden die zijn gepleegd in de regio's Loehansk en Donetsk, het gebied waar de MH17 neerkwam.

Koenders wijst erop dat de Oekraïense president Petro Porosjenko publiekelijk heeft gezegd dat de daders worden vervolgd. Verder wordt in het akkoord van Minsk herinnerd aan een wet die het Oekraïense parlement heeft aangenomen en waarin een uitzondering voor de daders van MH17 wordt gemaakt. En ten slotte is Rusland gebonden aan VN-resolutie 2166 die gaat over de berechting van de mensen die schuldig zijn aan het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines, aldus Koenders.

Hij heeft geen contact gehad met de Russische autoriteiten over de kwestie. "Dat lijkt me niet nodig want we zien juridisch geen belemmeringen'' voor vervolging van de daders. Ook de Nederlandse premier Mark Rutte vindt het niet nodig om Rusland hierover aan te spreken. Er is "geen risico'' dat op grond van de afspraken in Minsk de eventuele vervolging van de daders niet door zou kunnen gaan, zei hij na de ministerraad.

Rutte hoopt dat de afspraken van Minsk door de betrokken partijen "snel en volledig'' worden nagekomen. "Daarbij gaan we af op daden en niet op woorden", voegde hij eraan toe.