Airlines houden Dreamliners aan de grond na ernstig incident met gewonden

De 129 passagiers en 8 bemanningsleden werden geëvacueerd via noodglijbanen.
REUTERS De 129 passagiers en 8 bemanningsleden werden geëvacueerd via noodglijbanen.
De Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (ANA) houdt haar 17 Boeing 787 Dreamliner-toestellen aan de grond. De beslissing komt er na een nieuw incident, waarbij een vliegtuig vandaag een noodlanding moest maken nadat er in de cockpit en cabine rook was waargenomen. De airline laat alle toestellen grondig inspecteren. Ook concurrent Japan Airlines heeft na het incident beslist haar Dreamliners minstens een dag aan de grond te houden. Dat meldt de Japanse openbare omroep NHK.

De vlucht was vanochtend even na 8 uur (plaatselijke tijd) opgestegen van de in het westen van Japan gelegen luchthaven Yamaguchi en had koers gezet naar de luchthaven Haneda, bij de Japanse hoofdstad Tokyo. De piloot van het toestel van ANA maakte een kwartier na het opstijgen melding van rook in de cockpit en besloot het vliegtuig aan de grond te zetten, aldus een woordvoerder van een vliegveld in Osaka.

Evacuatieglijbanen
De 129 passagiers en 8 bemanningsleden werden na de noodlanding geëvacueerd via noodglijbanen. Daarbij raakte verschillende mensen lichtgewond. Op de Japanse tv zijn beelden te zien van het toestel met de evacuatieglijbanen opgeblazen, op de luchthaven van Takamatsu. Dat is op het op drie na grootste eiland van Japan, Shikoku.

Batterijprobleem
De Dreamliner had vermoedelijk te kampen met een batterijprobleem. Meetinstrumenten gaven in de cockpit de melding dat er rook was waargenomen in een technisch compartiment vooraan in het vliegtuig, aldus de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (ANA).

Na de noodlanding liet ANA weten de Dreamliners aan de ketting te leggen terwijl de toestellen worden onderzocht. Later maakte ook luchtvaartmaatschappij Japan Airlines bekend dat geplande vluchten met de Dreamliner vandaag niet door gaan. De maatschappijen zeiden niet hoelang ze hun toestellen aan de grond willen houden.

Ernstig mankement
Het Japanse ministerie van Transport sprak na de noodlanding over een ernstig incident, dat tot een ongeval had kunnen leiden. De minister van Transport Akihiro Ota had dinsdag nog gewaarschuwd dat de mankementen aan de Dreamliner de Japanse regering zorgen baren.

Incidenten
De voorbije week waren er al een vijftal incidenten met Dreamliners. Zo werd begin januari een scheur ontdekt in het cockpitraam van een Dreamliner van ANA. Bij een ander toestel van de maatschappij werd een brandstoflek geconstateerd.

ANA heeft 17 Dreamliner-toestellen in gebruik. De luchtvaartmaatschappij was de eerste die het nieuwe langeafstandstoestel van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing in gebruik nam. Ze bestelde er in totaal 66, maar die zijn nog niet allemaal geleverd.

Onderzoek
De Amerikaanse luchtvaartdienst FAA maakte eerder bekend onderzoek te doen naar het nieuwe toestel van Boeing. Daarbij wordt vooral gekeken naar de elektrische systemen van de Dreamliner.

AFP
AP
AFP
AFP