Advocaten vragen nieuwe rechters in proces Kasteelmoord

photo_news
De advocaten van Roy Larmit - de Nederlander die samen met zijn oom de vermoorde Stijn Saelens moest ontvoeren - hebben een wrakingsverzoek ingediend tegen de rechtbank van Brugge. Dat bevestigt Dirk Huygebaert, persrechter voor de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen afdeling Brugge. De advocaten vinden dat de drie rechters niet onpartijdig kunnen oordelen over het aandeel van hun cliënt in de Kasteelmoord en vragen dat ze worden vervangen.

Aanleiding tot de demarche was een evaluatiezitting van vorige week waarin de rol werd behandeld van de Nederlandse politie-informant Anthonie Van Wilderoden. Die zat enkele maanden in Ieper in de cel met een hoofdverdachte in de zaak, Evert De Clercq. Ze voerden heel wat gesprekken en die informatie speelde Van Wilderoden door aan de politie. De speurders gebruikten die informatie - die een heel ander licht kan werpen op de zaak - maar voegde ze niet toe aan het dossier.

Schorsing
Na een schorsing van een uurtje besliste de rechtbank vorige week uiteindelijk in een tussenvonnis om geen getuigen meer op te roepen. Er ontspon zich een nieuwe discussie, waarop de rechters prompt vertrokken. Dat incident vormt wellicht de aanleiding voor het wrakingsverzoek. "Ik bevestig niks en zal ook niet reageren", aldus meester Frank Scheerlinck, één van de advocaten van Larmit.

Van Wilderoden vertelde onder meer dat het lichaam van Saelens niet in een put moest worden gegooid, maar in een dakkoffer van een wagen en vervolgens naar een crematorium in Duitsland moest worden gebracht.

De rechtbank heeft na het indienen van het wrakingsverzoek 48 uur om zich terug te trekken. Gebeurt dat niet, is het aan het hof van beroep om een beslissing te nemen. Mochten de advocaten het dan nog niet eens zijn met de beslissing, kunnen ze nog naar het Hof van Cassatie stappen.

Vertraging
Het is duidelijk dat het vervangen van de rechters het proces opnieuw een fikse vertraging kan doen oplopen. Normaal gezien zouden de pleidooien op 6 november van start gaan.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Paul Peelis

  Zoals ik reeds eerder schreef is de waarheid niet langer belangrijk maar de plaats van de leestekens in de teksten. De waarheid is trouwens het enige, en eerste, dat in onze rechtspraak de doodstraf krijgt.

 • karel daneeels

  ok en ook nieuwe advocaten die de burgers niet op extra kosten jagen.

 • Maxime Vanmaercke

  Wanneer komt er eens een echte deonthologische code voor advocaten? Het kost pakken geld en tijd en...door deze methodes gaan soms echte daders vrijuit.

 • Paul Vandekerckhove

  Hoe kan een uitvoerder peperdure advocaten betalen ? Er zal wel een geldbron zijn , want meneer doctoor wint bij iedere dag vertraging ...

 • René Lenaerts

  Een correctioneel proces dat sneller en beter had moeten verlopen dan een assisenzaak;nog een uitvinding van Geens die niet werkt.