Advocate: "Uitgehongerde schutter Thalys wou met opbrengst van treinoverval eten kopen"

ap, anp
De Franse autoriteiten zijn vandaag nog steeds bezig met het verhoor van de man die vrijdag vermoedelijk een aanslag wilde plegen in de Thalys van Amsterdam naar Parijs. Volgens Franse kranten blijft de verdachte bij zijn verhaal dat hij een overval wilde plegen op de hogesnelheidstrein. Volgens zijn advocate is hij "ondervoed" en wilde hij enkel "rijke mensen overvallen om eten te kunnen kopen".

De man, die vrijwel zeker de Marokkaan Ayoub El Kahzzani is, ontkent ook in Syrië te zijn geweest. Volgens zijn advocaat is de verdachte hoogst verbaasd over de beschuldiging dat hij een terroristische aanslag wilde plegen.

"Wapens gevonden in park in Brussel"
De man beweert ook dat hij de wapens had gevonden in een park in Brussel. Hij was alleen van plan geweest om passagiers met de wapens te bedreigen en ze te gebruiken om het raam kapot te schieten om te kunnen ontsnappen na zijn daad, zegt hij.

"Rijke mensen overvallen voor eten"
De advocaat voegde daar zondag aan toe dat haar cliënt er fysiek zwak en vermagerd uitziet. "Alsof hij ondervoed is'', zei ze tegen de Franse zender BFMTV. Hij zou dakloos zijn geweest en meestal overnachten in het station Gare du Midi in Brussel. Andere daklozen in Brussel hadden tegen hem gezegd dat de trein van Amsterdam naar Parijs "vol zat met rijke mensen''. Met de buit van de overval hoopte hij eten te kunnen kopen, aldus de raadsvrouw.

AFP
EPA

Emotionele vader
Mohamed El Kahzzani, de vader van de schutter, weet niet wat zijn zoon op dat moment bezielde. "Hij was een goede jongen, werkte hard.'' Vader El Kahzzani stond telefonisch de Britse krant Telegraph te woord.

Volgens de krant huilde de vader tijdens het gesprek. Hij heeft zijn zoon Ayoub naar eigen zeggen al een jaar niet gesproken. "Hij had het nooit over politiek. Alleen over voetbal en vissen", aldus de vader vanuit de Spaanse havenstad Algeciras, waar hij de kost verdient met het recyclen van afgedankte spullen.

Op de vraag of hij zijn zoons versie van het verhaal, namelijk dat hij een overval wilde plegen in de trein, gelooft reageert EL Kahzzani verbaasd. "Overvallen? Overvallen? Het is allemaal zo raar", antwoordt de emotionele vader.