Advocaat wil diepgaand onderzoek psychiatrisch verleden De Gelder

UNKNOWN

De verdediging van Kim De Gelder, de dader van de steekpartij in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde en de verdachte van de moord op een bejaarde vrouw in Beveren, heeft aan de onderzoeksrechter een diepgaand onderzoek van het psychiatrisch verleden van zijn cliënt gevraagd. "Er zijn onbetwistbare aanwijzingen van ernstig psychisch falen vanaf de leeftijd van 15 à 16 jaar", zegt advocaat Jaak Haentjens. De Gelder had een zware depressie die uitmondde in een poging van zijn ouders om hem te laten colloqueren.

De Gelder werd niet opgenomen omdat hij bereid was een ambulante behandeling te volgen, zei Haentjens dinsdagmiddag. "Dat zou een drietal maanden gebeurd zijn bij een psycholoog, maar daarna is hij vermoedelijk niet opgevolgd. Dat de ouders een gedwongen opname wilden, geeft een idee hoe ernstig de geestestoestand van De Gelder was. Hij hoorde toen stemmen in zijn hoofd. Een psychiater oordeelde toen echter dat een gedwongen opname niet nodig was." Volgens de raadsman rijst de vraag of de feiten gebeurd zouden zijn indien het toen wel tot een colloquatie was gekomen.

Psychiatrisch verleden
De onderzoeksrechter stelde bij de start van het onderzoek een college van drie psychiaters aan om de verdachte te onderzoeken. Een van de volgende dagen zal De Gelder in de gevangenis van Brugge een eerste gesprek hebben met de gerechtsdeskundigen. De onderzoeksrechter zal waarschijnlijk ook de medische dossiers van De Gelder en de verslagen van zijn toenmalige psychiater opvragen. Haentjens hoopt dat een grondig onderzoek van het psychiatrisch verleden duidelijkheid kan brengen over waarom De Gelder de feiten pleegde.

"Of hij ook stemmen hoorde op het moment van de feiten, heeft hij niet gezegd", vervolgt De Gelders advocaat. "Hij weet niets meer van die drie, vier uur in Dendermonde. Er zijn aanwijzingen dat hij een geestesafwijking heeft, maar dat zal het psychiatrisch verslag moeten uitmaken. Op zijn 15, 16 jaar heeft hij een zware depressie gehad en vertoonde hij al bizar gedrag."

Aanhouding bevestigd
Vandaag is De Gelder in Dendermonde alvast voor de raadkamer verschenen in het bijzijn van zijn advocaat. Zoals verwacht besliste de raadkamer dat hij aangehouden blijft naar aanleiding van de steekpartij in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde. De Gelder werd echter (nog) niet in verdenking gesteld voor de dodelijke steekpartij in Vrasene waarbij een bejaarde vrouw om het leven kwam. De Gelder heeft niet gesproken tijdens de zitting.

De 20-jarige jongeman uit Sinaai werd afgeschermd van de pers bij zijn verschijning voor de raadkamer. Volgens de VRT-nieuwsdienst droeg De Gelder een donkere bril en een geluidswerende koptelefoon.

Geen contact meer met familie
In zijn jeugd was De Gelder vereenzaamd en teruggetrokken. "Sinds hij in oktober vorig jaar alleen ging wonen, had hij geen vrienden of vriendinnen. Hij sprak vooral met zichzelf. Hij had op wat telefoonverkeer en sms'jes na geen contact meer met zijn familie. Dat kan bezwaarlijk normaal gedrag voor een 20-jarige genoemd worden."

Zijn ouders zijn totaal ontredderd. Ze voelen mee met de slachtoffers en begrijpen niet dat hun zoon tot zoiets in staat was. Zelf heb ik geen medelijden met mijn cliënt. Ik wil de waarheid weten. Ik heb alleen medevoelen met de slachtoffers", aldus Haentjens.

De zaak is eenvoudig: hij is toerekeningsvatbaar of hij is het niet", zegt Haentjens. "Waren er stemmen of krachten waaraan hij niet kon weerstaan. Als hij in een toestand van psychose gehandeld heeft, ligt een internering voor de hand."

Geen moordplan
Volgens de raadsman kan er niet gesproken worden van een 'moordplan'. "Hij maakte volgens het onderzoek voorbereidingen op zijn computer. Hij had een uitprint met de adressen van de kinderdagverblijven, maar waarom hij in Dendermonde de feiten pleegde, blijft nog altijd een raadsel. Hij heeft aan mij een gevoel van spijt uitgedrukt. Hij vindt het verschrikkelijk wat er gebeurd is, maar omdat hij zich de feiten niet kan herinneren, kan je niet spreken van een echte inkeer."

Haentjens heeft ook geen aanwijzingen dat De Gelder zich liet inspireren door het personage The Joker uit de Batman-film The Dark Knight. "Hij heeft niets over The Joker verteld. Hij is geen gothic-fan en liet zich bij zijn daden ook niet door films inspireren. Hij was niet geschminkt, maar heeft van nature een bleke huidskleur."

De Gelder ontkent ook de moord op de 72-jarige vrouw uit Beveren. De advocaat vreest dat het een moeilijke klus wordt om het contact met De Gelder te blijven onderhouden en hem aan te zetten om op een constructieve manier mee te werken met het gerecht.

Kogelvrije vest
De 20-jarige jongeman uit Sinaai bracht vrijdagochtend twee baby's en een 54-jarige vrouw om het leven toen hij in het wilde weg met een mes begon te steken op de babyafdeling van het kinderdagverblijf. Hij verwondde ook tien andere kinderen en twee begeleiders. De dader vluchtte met een fiets en werd opgepakt in Lebbeke. Bij zijn arrestatie droeg hij een kogelvrije vest onder zijn kleren en in zijn rugzak had hij een mes, een bijl en een neppistool. (belga/adv/tw/ka/sps)