Adembenemende vlucht met wingsuit

Brandon Mikesell maakt een spectaculaire vlucht boven de bergen in Walenstadt in Zwitserland. Hij draagt hiervoor een wingsuit, een pak dat ervoor moet zorgen dat hij moeiteloos door de lucht vliegt.

Dankzij een ingebouwde parachute, kan hij uiteindelijk veilig landen. Wingsuit is ook de naam die wordt gegeven aan de sport. Bij Proximity Wingsuit Flying gaat de persoon zo dicht mogelijk bij de wand van een berg of heuvel vliegen. Soms zelfs op slechts één meter afstand van de wand en dat aan snelheden van 400 kilometer per uur. Franz Reichelt was de eerste man die zo'n wingsuit uittestte. In 1912 sprong hij van de Eiffeltoren met een zelfgemaakt exemplaar. Dat bleek geen groot succes want hij stortte te pletter en overleed. Toch wees een autopsie uit dat hij stierf aan een hartaanval tijdens de sprong, en niet aan de verwondingen van de val.

Eind jaren negentig werden de eerste moderne wingsuits ontwikkeld. Vanaf 1999 kwam de eerste commerciële wingsuit onder de naam Birdman Wingsuit op de markt.