ACV haalt pensioenoverleg nu al onderuit

Marc Leemans
BELGA Marc Leemans
Het Nationaal Pensioencomité, dat vorige week met ambitieuze plannen van start is gegaan, lijkt nu al een doodgeboren kind. ACV-voorzitter Marc Leemans haalt het overlegorgaan in De Standaard en Het Nieuwsblad hard ­onderuit. "Dat comité is gewoon een schijnvertoning", klinkt het.

In het Nationaal Pensioencomité zetelen in totaal 24 vertegenwoordigers van werknemers, werkgevers en de regering. Het orgaan moet de regering adviseren over de contouren van de pensioenhervorming. De prioritaire taak is de aflijning van de zware beroepen, de mogelijkheden rond deeltijds pensioen en het pensioen met punten.

Maar ACV-voorzitter Marc Leemans, een van de belangrijkste partners rond de tafel, gelooft er al niet meer in. "Dat comité is politiek totaal mismeesterd door de minister van Pensioenen" Daniel Bacquelaine (MR), zegt hij. "Als huisarts in het welgestelde Chaudfontaine heeft hij duidelijk geen kaas gegeten van sociaal overleg. We worden uitgenodigd, maar in werkelijkheid beslist hij liever zonder ons."

"We nemen er alleen maar aan deel zodat ze ons niet kunnen ­verwijten dat we ons buiten de groep plaatsen", vervolgt Leemans.

Het zit de vakbonden vooral hoog dat de regering de verhoging van de pensioenleeftijd snel optrok tot 67 jaar.