Acht mensen gedood in separatistische oosten van Oekraïne

EPA
In het separatistische oosten van Oekraïne zijn in 24 uur tijd zeven Oekraïense soldaten en een burger gedood en zijn Russische jachtvliegtuigen langs de grens tussen Rusland en Oekraïne gevlogen. Dit heeft een Oekraïense legerwoordvoerder gemeld.

"De voorbije 24 uur zijn zeven militairen gedood en dertien anderen gewond geraakt", zei Oleksandr Motuzianyk op een persbriefing. De zwaarste verliezen werden bij Marinka opgetekend, 17 kilometer ten zuidwesten van Donetsk, en in de omgeving van de havenstad Marioepol.

In de gebieden die onder controle van de rebellen staan, is een vrouwelijke burger doodgeschoten door een "Oekraïense scherpschutter", zo stond op een officiële website van de separatisten, die niet vermeldde waar het incident zich had voorgedaan. Volgens de woordvoerder merkte het Oekraïense leger gisterenmorgen een "vlucht van Russische jachtvliegtuigen" op aan de grens met de regio Loegansk.

In het pro-Russische oosten, waar sinds april 2014 meer dan 6.800 mensen het leven lieten, neemt het geweld de jongste weken toe, ondanks een bestand dat sinds februari van kracht is.