Abrini aanwezig op reconstructie in Schaarbeek

De reconstructie in de Max Roosstraat in Schaarbeek is deze namiddag "zonder bijzondere incidenten" verlopen. Dat laat het federaal parket weten. Kort voor 17 uur wordt de veiligheidszone in de buurt opgeheven, stelt Belga ter plaatse vast. Ook terreurverdachte Mohamed Abrini was aanwezig. Vanavond volgt nog een reconstructie op de luchthaven.

De reconstructie, die startte rond 14.30 uur, maakt deel uit van het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart op Brussels Airport en in het Brusselse metrostation Maalbeek. "In het belang van het onderzoek worden er geen details vrijgegeven over het verloop noch over het resultaat van de wedersamenstelling", aldus het parket.

Omstreeks 16.30 uur was te zien hoe een man met bedekt gelaat weggeleid werd. Volgens verschillende media zou de overlevende dader van de aanslag in Zaventem, Mohamed Abrini, aan de reconstructie hebben meegewerkt, maar daar geeft het parket geen informatie over.

Abrini moet aan de speurders tonen hoe hij samen met zijn twee overleden medeplichtigen Ibrahim El Bakraoui en Najim Lachraaoui op 22 maart vanuit hun safehouse aan de Max Roosstraat de taxi nam naar de luchthaven. Ook de taxichauffeur zelf is allicht bij de reconstructie aanwezig. Abrini zal tonen hoe hij en zijn drie kompanen de drie reiszakken boordevol spijkers en TATP-springstof in de koffer van de taxi duwden. Twee zakken bleven achter in het appartement omdat de koffer van de auto te klein was. Daarna vertrok de taxi richting Zaventem. Op Brussels Airport zal Abrini tonen hoe hij en zijn twee kompanen hun springladingen tot ontploffing brachten.

De reconstructie van de aanslag komt er net geen twee maanden na de aanslagen. Bij de aanslagen in de luchthaven en in het metrostation Maalbeek kwamen op 22 maart 32 mensen om het leven.

Mohammed Abrini, 'de man met het hoedje'.
AFP Mohammed Abrini, 'de man met het hoedje'.
Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts
Jan Aelberts