Abou Jahjah: "Willekeur van terreur kan wijzen op wanhoop van daders"

Dyab Abou Jahjah.
belga Dyab Abou Jahjah.
"Anders dan de aanslagen begin dit jaar is de terreur die we vrijdagavond gezien hebben willekeurig", stelt Dyab Abou Jahjah, voorman van de burgerrechtenbeweging Movement X, vast. "Je zou kunnen zeggen dat achter de aanslagen op Charlie Hebdo en de joodse supermarkt nog een bepaalde logica school, maar dat is bij geweld in een concertzaal en in de buurt van een voetbalstadion en restaurant niet het geval."

Die willekeur kan volgens Abou Jahjah wijzen op de wanhoop van de daders. "Dat was ook de analyse na de zware aanslag, donderdag in Beiroet." Bij een dubbele bomaanslag vielen meer dan 40 doden in de Libanese hoofdstad.

Toenemende druk
Abou Jahjah wijst erop dat IS in toenemende mate onder druk staat in Irak en Syrië. "Daardoor bestaat het gevaar dat ze elders, zoals in Europa, onvoorspelbaarder worden", meent Abou Jahjah. "Slapende cellen treden weer in actie, zoals dat ook het geval was in Beiroet. Als dat inderdaad het geval is, zullen die 'resources' wel snel weer opgebruikt zijn."

De doelwitten van de aanslagen van januari waren dus symbolen, meent de activist. Hij wijst er ook op dat de daders van de aanslag op Charlie Hebdo pas twee dagen later gevat werden. "Ze hadden in die tijd nog veel meer slachtoffers kunnen maken, maar ze waren dus echt uit op die symbolen. Nu proberen bepaalde jihadistische sites de concertgangers opnieuw wel te dehumaniseren, door te wijzen op de 'death metal' in de naam van de groep die in de Bataclan aan het optreden was, maar het is wel zo dat het geweld veel willekeuriger is."

Meer preventie
Voor de aanpak van de terreur denkt Abou Jahjah dat er meer preventief gewerkt zal moeten worden, maar hij erkent ook dat er niets anders opzit dan veiligheidsmaatregelen verstrengen. "Elke andere invalshoek is naïef", meent hij. "Maar dat mag niet gepaard gaan met een inperking van de individuele rechten. Het wordt een moeilijke opdracht om dat spanningsveld te beheren."

De aanslagen in Parijs tonen voor Abou Jahjah ook opnieuw aan dat de wereld kleiner is geworden. "Twee jaar geleden ben ik met mijn gezin uit Libanon teruggekeerd uit angst voor de vele aanslagen daar. Men kan in zo'n situatie niet normaal leven. Nu merken we dat het ook hier in Europa, weer, toeslaat. Internationale solidariteit moet dan ook het antwoord zijn op de terreur in Parijs én Beiroet."