Abaaoud herkend op bewakingsbeelden van metro op dag van aanslagen

EPA
De vermoedelijke leider van de terreurcel die de aanslagen in Parijs pleegde, Abdelhamid Abaaoud, is vrijdagavond gezien op bewakingsbeelden van metrostation Croix de Chavaux in Montreuil. Dit betekent dat Abaaoud wel degelijk in Parijs was op de avond van de aanslagen, en mogelijk deel uitmaakte van het driekoppige commando waartoe ook de broers Abdeslam behoorden.

Op de beelden van twee bewakingscamera's is te zien hoe Abaaoud over het metropoortje springt om niet te hoeven betalen. Het is dan 22 uur, de aanslag in de concertzaal Bataclan is dan nog aan de gang. De Franse politie bevestigde dat het wel degelijk over Abaaoud gaat.

Het metrostation maakt deel uit van lijn 9 en ligt op 250 meter van de plek waar de zwarte Seat werd teruggevonden die werd gebruikt door het commando dat de schietpartijen op de caféterrassen uitvoerde. In dat voertuig, dat was gehuurd door Brahim Abdeslam, werden kalashnikovs aangetroffen.

France Info besluit uit de info dat Abaaoud een van de schutters geweest moet zijn bij de aanslagen waarvan ook de broers-Abdeslam deel uitmaakten. Uit beelden van bewakingscamera's bleek dat het commando dat de aanvallen op cafés en restaurants uitvoerde, bestond uit drie terroristen. Behalve de broers zou dus ook Abaaoud van dat commando deel hebben uitgemaakt.

Eergisteren werd Abdelhamid Abaaoud tijdens de politieraid in Saint-Denis door een kogelregen om het leven gebracht. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij vier van de zes aanslagen die de Franse inlichtingendiensten sinds de lente van dit jaar wisten te verijdelen.

De directeur van de Franse nationale politie verdedigde op de radio de samenwerking tussen de Franse politie en inlichtingendiensten, maar gaf tegelijk aan dat de coördinatie op Europees vlak beter moet.