Aarde beeft in Centraal-Italië, schokken voelbaar tot in Rome: "Maar er was geen paniek"

De aarde heeft opnieuw gebeefd in Italië. Rond 10.25 uur deze ochtend is het centrum van het land opgeschrikt door een eerste zware aardbeving. De schok, 5.4 op de schaal van Richter, werd onder meer gevoeld in de regio's Lazio, Abruzzo en Marche, maar ook in Rome en zelfs Firenze. Een tweede zwaardere schok werd rond 11.15 uur waargenomen. De metro in Rome reed even niet meer, scholen werden geëvacueerd. "Maar er was geen paniek", zegt Adeline Hoffelinck die momenteeel in Rome studeert. In Arquata del Tronto zijn wel drie veehouders vermist.

De eerste aardbeving vond deze ochtend plaats tussen L'Aquila en Rieti, op een diepte van 10 kilometer. Na de eerste sterke beving om 10.25 uur, 5.4 op de schaal van Richter, volgden nog vier andere schokken, met een magnitude van 3.2. Om 11.15 uur volgde een zwaardere schok met een magnitude van 5.9. Om 11.26 uur volgde nog een beving. Alle drie waren ze voelbaar tot in de hoofdstad Rome, waar uit voorzorg metrostations, scholen en kantoorgebouwen werden geëvacueerd.

De Gentse Adeline Hoffelinck zat op het moment van de bevingen in de bibliotheek van de Ecole Française, in Rome: "De eerste schok werd om 10.30 uur gevoeld, maar ik wist op dat moment niet wat het precies was. Een aantal mensen sprongen wel van hun stoel en gingen uit het raam kijken. Kort hierna was er nog een tweede schok, rond 11.20 uur volgde die heel zware, waarbij de stoelen en tafels beefden. Velen raapten hun spullen bij elkaar en vertrokken."

Maar van paniek was er geen sprake. "Er werd niet gevraagd om het gebouw te verlaten ofzo,de meeste Italianen hebben dit wel al eens meegemaakt. Ook op straat was alles vrij rustig. Ik heb trouwens geen weet van schade in de stad."

Ook in de stad Rieti werden enkele scholen geëvacueerd: de kinderen moesten op de speelplaats wachten tot ze de gebouwen opnieuw binnen mochten. In Rome werd de metro uit voorzorg geëvacueerd.

Het epicentrum van de aardbeving lag tussen Perugia en Terni.
Cronache Het epicentrum van de aardbeving lag tussen Perugia en Terni.

Winterweer

Centraal-Italië kampt al een hele week met hevig winterweer en dat maakt de situatie er niet makkelijker op. Dat zegt de burgemeester van de Italiaanse stad Ascoli, Guido Castelli: "De beving was enorm. We kampen al een week met noodweer, met al 48 uur aan één stuk hevige sneeuwval. Een deel van de stad zit zonder elektriciteit. Op sommige plaatsen ligt de sneeuw tot anderhalve meter hoog." Er zouden nog geen meldingen zijn van schade, maar er wordt gevreesd dat die pas later zichtbaar zullen worden. "We moeten eerst door de sneeuwmuur heen", verduidelijkt Castelli.

Volgens de nieuwszender van de openbare omroep zijn huizen in enkele bergdorpen ingestort. De hopen sneeuw maken het bereiken van de dorpen erg moeilijk. Onder meer in Arquata Del Tronto zijn nog drie mensen vermist. Vijftien boeren waren er verzameld om er hun vee  te laten grazen, drie van hen werden nog niet teruggevonden.

Amatrice

Het epicentrum van de aardbeving bevond zich op ongeveer zeven kilometer ten noorden van Amatrice, het dorp dat deze zomer nog zwaar getroffen werd door een krachtige aardbeving. Er vielen toen bijna 300 doden. De Italiaanse krant 'La Repubblica' meldt dat de klokkentoren - het enige bouwwerk dat na de zware aardbeving van 24 augustus nog recht stond - intussen ook is ingestort.

Grote schade wordt voorlopig niet gemeld, maar veel plaatsen in de regio Abruzzen in de Apennijnen zijn na de aardbevingen van vorig jaar sowieso al volledig vernield. Tienduizenden mensen werden dakloos en wonen nog altijd in voorlopige onderkomens. Door de vele sneeuw van de afgelopen dagen zakte dinsdag in Amatrice een voorlopig veldhospitaal in mekaar. "Ik weet niet of we iets verkeerds hebben gedaan, ik vraag het me af, anderhalve tot twee meter sneeuw en nu weer een aardbeving. Ik heb geen woorden meer", stelde de burgemeester van Amatrice op de Italiaanse televisie.

Naar verluidt hebben zich in Rome afgelopen weken al enkele kleine bevingen voorgedaan, maar deze schok zou de zwaarste zijn in enkele maanden.

De klokkentoren, zowat het enige bouwwerk dat na de zware aardbeving deze zomer nog recht stond, zou deze ochtend zijn ingestort.
AP De klokkentoren, zowat het enige bouwwerk dat na de zware aardbeving deze zomer nog recht stond, zou deze ochtend zijn ingestort.
Amatrice onder een dikke laag sneeuw. Het puin ligt er al sinds deze zomer.
EPA Amatrice onder een dikke laag sneeuw. Het puin ligt er al sinds deze zomer.
EPA