Aantal coronabesmettingen in Europa stijgt voor het eerst in een maand tijd opnieuw

Illustratiebeeld.
EPA Illustratiebeeld.
Voor het eerst in maanden stijgt het aantal dagelijkse coronabesmettingen in Europa opnieuw. Europa telt meer dan 2,5 miljoen besmettingen van het nieuwe coronavirus, zo bevestigde Hans Kluge, directeur van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), donderdag.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het Europese aandeel in het aantal besmettingen wereldwijd is gedaald in vergelijking met eerder dit jaar, maar toch worden er dagelijks nog bijna 20.000 nieuwe Europese gevallen en meer dan 700 overlijdens genoteerd. Sinds vorige week stijgt het aantal besmettingen in Europa weer, voor het eerst in maanden, en vooral dat zorgt voor de nodige ongerustheid bij het WHO. “Ik heb dan ook wekenlang gewaarschuwd voor een heropflakkering als landen hun maatregelen zouden aanpassen”, bekende Kluge tijdens een digitaal persmoment.

Als we de stijging van het reproductiegetal niet snel onder controle krijgen, zal de Europese gezondheidszorg opnieuw zwaar belast worden

Hans Kluge

De stijging werd vastgesteld in dertig Europese landen. In elf landen is er bovendien sprake van een significante stijging van het reproductiegetal tijdens de voorbije twee weken. “Als we dat niet onder controle krijgen, zal de Europese gezondheidszorg opnieuw zwaar belast worden”, alarmeert Kluge. De WHO Europa-directeur erkent wel dat in Polen, Duitsland, Spanje en Israël snel is gereageerd op nieuwe uitbraken, die zich voordeden in scholen, mijnen en de voedingsindustrie.

Hans Kluge, directeur van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
AFP Hans Kluge, directeur van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

“We onderzoeken waarom er net in de voedingsindustrie, en dan meer bepaald in vleeswarenbedrijven, meerdere uitbraken zijn geweest”, vulde Catherine Smallwood, als arts verantwoordelijk voor spoedgevallen bij WHO Europa, aan. “In die zoektocht naar mogelijke oorzaken kijken we vooral naar social distancing die misschien moeilijk toepasbaar was of de koude temperaturen in die bedrijven. Voor besmettingen in voedingsproducten zien we geen groot risico.”

Wereldwijd staat de teller intussen op 9 miljoen besmettingen en meer dan 400.000 overlijdens. “De pandemie blijft versnellen. Zondag waren er 183.020 bevestigde besmettingen in 24 uur, een dagrecord”, aldus WHO Europa.

Lees ook:

Wereldrecord coronabesmettingen opnieuw gebroken: “Pandemie blijft versnellen”

Slachthuizen lijken besmettingshaarden van coronavirus: is het vlees nog veilig?

“Pandemie versnelt naar gevaarlijke fase”, zegt WHO (+)
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • wilfried saenen

  So? Wat maakt het uit... De lockdown diende enkel om de piek af te vlakken. Zelf een peuter weet dat dit nog een tijd zal nazinderen. We moeten het gewoon ondergaan en dan is het ook een heel goede zaak dat de mo dmaskers hier niet verplicht geworden zijn. Zij die toch voorstander zijn om 1 te dragen, wel zet dan een fpp3 masker op en je beschermt uzelf voor 99 % en hou op met te zagen over dat iemand er geen draagt.

 • lu marissen

  Met zijn allen op reis en bij terugkomst hetzelfde als bij de krokus vakantie

 • Dieter Devreeze

  Als dat geleidelijk en beheerst gebeurt is dit een goede zaak. Alleen zo lossen we het op, door het traag en geleidelijk collectief uit te zieken.

 • Regina Van Akker

  Te verwachten met al de versoepelingen overal; de grenzen open en het zal weer vollenbak zijn. Maar ja, het toerisme & de horeca mogen niet bloeden hé, de zwakkeren en de risicogroepen daarentegen ...

 • Godot Lilly

  Ja hoor, maar mondmaskertjes hoeven we van onze politiekers niet te dragen. In België weten we zelfs de cijfers niet, de gemiddelden zeggen niks. R0 waarde weten we ook niet. We moeten ons plan trekken.