Aanslagen kosten onze economie 2,4 miljard euro

EPA
De terreuraanslagen die eind vorig jaar Parijs en in maart Brussel hebben opgeschrikt, hebben naast onnoemelijk veel menselijk leed ook een aanzienlijke economische schade aangericht.

Werkgeversorganisatie VBO durft daar als eerste een prijskaartje op te plakken: 2,4 miljard. Daarbovenop betekenden de aanslagen ook extra uitgaven voor de schatkist: 2,3 miljard euro tussen november 2015 en november 2016. Vooral voor de heropbouw van Brussels Airport en de inzet van militairen.

Grootste slachtoffers: horeca en toerisme
Na de aanslag op de Bataclan in Parijs stonden ook de telefoons in Belgische hotels roodgloeiend. Toeristen en zakenreizigers annuleerden hun boekingen, nieuwe liepen er amper nog binnen. Het aantal overnachtingen in ons land nam meteen na de Franse terreur een duik van 10 procent. Toen ook Brussel ten prooi viel aan terroristen, ging daar nog eens 15 à 20 procent vanaf. In de hoofdstad was er vlak na de aanslagen zelfs de hélft minder boekingen.

Ook restaurants en cafés kregen minder volk over de vloer. Zeker in cultuursteden, aan de kust en in toprestaurants bleef het heel stil. Volgens een enquête van Unizo en Horeca Vlaanderen lag de omzet in Vlaanderen en Brussel in april een derde lager. Tel daarbij dat heel wat horecabazen hun aangekochte voedsel in de vuilnisbak moesten gooien en daarna minder bestelden bij hun toeleveranciers, en het prijskaartje loopt al vlug op.

De horeca en de toeristische sector zijn de grootste slachtoffers, maar ook de detailhandel en evenementensector voelen de consequenties van de aanslagen. Het hele verhaal leest u in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 2 euro.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels