Aangrijpende getuigenis: "Bowie stak zijn laatste adem in opname van clip Lazarus"

In een documentaire van de BBC, die vorige zaterdag werd uitgezonden, is duidelijk geworden dat het betreurde rockicoon David Bowie bijna letterlijk zijn laatste adem heeft uitgeblazen tijdens de opname van de clip van Lazarus. Dat getuigt regisseur Johan Renck in de docu 'David Bowie - The Last Five years'. David Bowie stierf een jaar geleden aan de gevolgen van leverkanker. Twee dagen eerder was hij 69 geworden.

"Het lijkt wel alsof Bowie zijn laatste energie stopte in de vertolking van de song", zegt de regisseur bij het terugblikken op de opname. "Briljant. Stervende, maar toch op de toppen van zijn kunnen.  Door het raam van de controlekamer kon ik zien dat David Bowie echt voelde wat hij aan het zingen was. Het was niet zo dat hij buiten adem was door de inspanning, hij kanaliseerde als het ware zijn laatste krachten om de song op te nemen".

"Ik zei hem dat hij in de video in bed moest liggen omdat de song 'Lazarus' heet", zegt Renck. "Voor mij had dit te maken met het bijbelse aspect en niet met het feit dat hij ziek was. Later ontdekte ik dat hij tijdens de opnames te horen heeft gekregen dat alles voorbij was, dat ze zijn behandeling zouden stopzetten en dat zijn ziekte de bovenhand had gehaald".

In de clip zie je hoe een getormenteerde Bowie in een ziekenhuisbed ligt met een verband rond zijn hoofd. Op de plaats waar je zijn ogen zou verwachten, zitten twee knopjes. De lyrics 'Look up here, I'm in heaven' klinken een jaar na zijn overlijden nog altijd erg wrang. Ook zie je in de video hoe Bowie met veel moeite een brief probeert te schrijven, wat nu een verwijzing naar zijn testament lijkt. Ook de titel 'Lazarus' zal bewust gekozen zijn, dat is namelijk een bijbelfiguur die in het Johannesevangelie voorkomt. Lazarus was persoonlijk bevriend met Jezus. Het evangelie verhaalt dat hij door Jezus uit de dood werd opgewekt nadat hij reeds vier dagen voordien gestorven was.

Renck zei na het inblikken van de clip dat het een hele eer was om samen te werken met een genie als Bowie. "Hij is erg intuïtief, speels, mysterieus en intens. Ik wil geen clips meer maken nu ik weet dat het nooit meer zo formidabel en bevredigend zal zijn als dit."

"Later ontdekte ik dat hij tijdens de opnames te horen had gekregen dat alles voorbij was. Ze zouden zijn behandeling stopzetten. Zijn ziekte had de bovenhand gehaald."