Aangrijpend weerzien met vader en echtgenoot die in Parijs vlak bij aanslag was

Brian Morearty, een Amerikaan die afgelopen vrijdag in Parijs de aanslagen van dichtbij meemaakte, is veilig terug thuis in het Californische San Carlos. Het weerzien met zijn gezin op de luchthaven was aangrijpend. En zijn verhaal ook.

Morearty, een vijftigjarige software-ingenieur bij AirBnB, was in Parijs voor een conferentie van zijn werkgever. Hij zat in restaurant Auberge des Pyréneés Cévennes toen vlakbij vijf schoten weerklonken. Een van de aanwezigen zag op zijn smartphone dat schutters twee blokken verder mensen hadden neergeschoten. Later bleek dat ook in restaurant Cosa Nostra, een halve blok van de zaak, mensen waren aangevallen.

Samen met de andere klanten bleef de man zes uur lang schuilen in het restaurant, velen gebogen over hun smartphone. Ze konden zo volgen welke gruwel zich vlak bij hen afspeelde, maar ook geruststellende berichten sturen naar familie en vrienden. "Ik ben oké", stuurde hij zijn vrouw Kathleen. "Mogelijke terroristische aanval in Parijs op vier plaatsen. Begon met vijf geweerschoten vlak bij het restaurant waar ik ben. Love you."

Morearty zette berichten op Facebook omdat hij niet wou dat zijn vrouw de gruwelijke berichten op haar eentje moest vernemen. Zijn oudste kind, de 16-jarige Rosey, belden hem ook op om te horen hoe het met hem was en of ze de twee jongere kinderen mocht vertellen dat hij vastzat in een restaurant. Hij zei dat het mocht, als ze hen maar vertelde dat vader oké was. Hij tweette ook over zijn situatie en vermeldde op Facebook dat indien hij geen updates meer postte, dat waarschijnlijk was omdat zijn telefoonbatterij plat zou zijn - hoewel klanten en werknemers in het restaurant drie gsm-opladers uitwisselden die voorhanden waren.

Paniek

Hij zegt dat het hielp dat de eigenaars van het restaurant kalm bleven en zo vriendelijk waren om iedereen laat te laten blijven. De eigenares was geweldig en het personeel panikeerde niet. Mensen wisselden informatie uit, en er was ook geregeld contact met de politie die buiten de straat had afgezet. Op een bepaald moment, toen ze al ongeveer drie uur zaten te wachten, liep een vrouw binnen die riep dat iedereen op de grond moest gaan liggen.

Alle mensen doken onder tafel, maar kwamen even later weer boven toen alles weer stil werd. Later bleek dat de politie waarschuwingsschoten had afgevuurd. "Dat was verschrikkelijk angstaanjagend", zegt Morearty. "Terug normaal", schreef hij op Twitter. "Agenten schoten in de lucht toen een bestuurder door een afsluiting wou rijden. Dat is waarom we op de vloer gingen liggen."

Veilig naar huis

Uiteindelijk aten Morearty en zijn collega's nog een dessert, waarna ze rond 2.30 uur het restaurant verlieten. De man liep onderweg naar zijn AirBnB-kamer nog verloren ook. Zijn smartphonebatterij was immers plat en hij kende de kaart niet van buiten. Een taxi bracht hem echter veilig weg.

Echt gerust was de man waarschijnlijk pas toen zijn vliegtuig was geland in San Francisco en hij zijn kinderen en echtgenote weer in de armen kon sluiten. Ook andere familieleden, vrienden, buren en collega's wachtten hem op. "We gaven hem een dikke knuffel", zegt zijn vrouw Kathleen aan ABC News. "Ik heb hem van heel mijn leven nog nooit zo hard willen zien."

Morearty schreef zijn ervaringen over de gruwelnacht neer op een blog. "Ik ben dankbaar dat ik veilig ben", schrijft hij. "Ik zal Parijs opnieuw bezoeken. Mijn medeleven met de Parijzenaars en iedereen die gisteren geliefden heeft verloren."