9 goede redenen om je eigen baas te worden

Shutterstock
Nog nooit telde ons land zo veel starters. Vorig jaar namen maar liefst 89.777 ondernemers het carrièreheft in eigen handen, een stijging van 8,7% in vergelijking met 2015. En gelijk hebben ze! Wij geven je negen goede redenen om ook voor jezelf te beginnen.

1. Meer vrijheid
Als ondernemer ben je je eigen baas. Dat wil zeggen dat jij bepaalt om hoe laat je begint te werken, hoe ver je moet pendelen, wat je takenpakket precies inhoudt en wanneer je op vakantie gaat. Uiteraard hangen die zaken eveneens af van het soort bedrijf dat je runt, maar jij bent wel degene die alle knopen doorhakt.

2. Je bent continu bezig met je passie
Veel mensen hebben een hobby die ze uitoefenen naast hun beroep. Als jij gebeten bent door mode, of je vrije tijd graag vult met programmeren en daar veel plezier uit haalt, is dat prima. Maar waarom zou je niet proberen om daar je boterham mee te verdienen? Dan hoef je niet tot na de werkuren te wachten om te doen waar je écht zin in hebt.

3. Je speelt in op een behoefte
Een start-up ontstaat doorgaans door een gat in de markt. Als jij voelt dat jouw dorp een vegetarisch eethuis nodig heeft of als je ervan overtuigd bent dat je een schitterend systeem hebt ontwikkeld dat de administratie van bedrijven vergemakkelijkt, zijn er ongetwijfeld mensen die je daarin volgen. Jij kan dus helpen om een bestaande nood te vervullen. Als zelfstandige ben je met andere woorden een meerwaarde voor de maatschappij.

4. Je leert elke dag bij
Zeker in het begin lijkt het niet evident om een bedrijf uit de grond te stampen. Maar zodra je de tijd neemt om je te verdiepen in de regelgeving en boekhouding, zal je merken dat het best meevalt. Bij elke stap die je zet kan je je laten begeleiden en zal je automatisch erg veel bijleren. Eens je gestart bent, zal je merken dat je verschillende rollen moet opnemen waardoor je kennis en vaardigheden vanzelf aanscherpen. Dat maakt ondernemen erg boeiend.

5. De voldoening is groter
Natuurlijk is het plezant om op je werk een complimentje te krijgen van je baas. Maar lof van klanten die tevreden zijn met een dienst waar jij je hart en ziel in hebt gestoken, doet nog veel meer deugd.

6. Je kan je eigen team samenstellen
Als zelfstandige hoef je nooit te wedijveren met collega's of samen te werken met karakters die je absoluut niet liggen. Je hebt de luxe om je eigen team samen te stellen, op zo'n manier dat iedereen elkaar perfect aanvult.

7. De variatie is eindeloos
Uiteraard is niet elke kantoorjob monotoon. Maar met een start-up krijg je nog een pak meer variatie op je bord. Je kan namelijk kiezen om taken die anders door verschillende werknemers worden uitgevoerd zelf te combineren, en je bijvoorbeeld helemaal laten gaan op de social mediapagina's van je start-up. Je kan acties organiseren om je klantenbestand uit te breiden. Je kan jezelf voortdurend in vraag stellen en verbeteren door je concept aan te scherpen en te brainstormen. Neen, verveling zit er niet bij.

8. De toekomst ligt in jouw handen
Voor werknemers is het vaak niet evident om een goed idee door te drukken. Er is een hiërarchie, en elke verandering moet door tal van leidinggevenden worden goedgekeurd. Als zelfstandige voer je kleine aanpassingen gewoon zelf door. Bovendien heb je steeds zicht op de financiële situatie van je bedrijf en kan je zelf beslissen om al dan niet te gaan uitbreiden. Je bepaalt in feite je eigen doorgroeimogelijkheden.

9. Niet alle dromen zijn bedrog
Veel mensen lopen rond met het verlangen om 'ooit' een bedrijf te beginnen, maar ze hebben altijd wel een reden om het niet te doen. Ze blijven dus piekeren en klagen over hun job, over hun baas, over het verkeer. Jammer, want werken maakt zo'n groot deel uit van ons leven. Het moet leuk zijn, uitdagend, het moet je voldoening geven. Loop je rond met een droom, stel dan een plan op en waag je kans. Je zal het je niet beklagen.