71 Belgen in Haïti gelokaliseerd en ongedeerd

Deze namiddag waren al 71 Belgen in Haïti gelokaliseerd. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) zijn ze ongedeerd. Hij werd in Kamer en Senaat ondervraagd over de toestand in het door de aarbeving zwaar getroffen land. In beide federale kamers was er veel lof op zowel de meerderheids- als oppositiebanken voor de snelheid waarmee het B-Fastteam geactiveerd werd.
 
Stand van zaken
Vanackere, en in de Kamer ook zijn collega van Defensie Pieter De Crem, gaven een uitgebreide stand van zaken van de hulp aan Haïti. Er waren 62 Belgen in Haïti gedomicilieerd, maar Buitenlandse Zaken heeft 71 Belgen kunnen lokaliseren die allen ongedeerd zijn. Het crisiscentrum heeft voor bijna 200 mensen een vraag naar informatie gekregen. Familieleden kunnen niet altijd zeggen of die mensen zich op het ogenblik van de beving in Haïti bevonden, voegde hij er nog aan toe.
 
Met de Airbus die gisteren vanuit Brussel vertrok en die om 14.35 uur Belgische tijd ter plaatse aankwam, werd ook een zogenaamde "flying consul" meegestuurd om de informatie te coördineren en de eventuele repatriëring van Belgen te organiseren. De minister erkende dat B-Fast snel had kunnen ontplooid worden en was het eens met de suggesties om het concept op Europees vlak uit te bouwen.
 
Verenigde Naties
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon verklaarde dan weer dat tweeëntwintig medewerkers van de Verenigde Naties zijn omgekomen bij de zware aardbeving. Ongeveer 100 werknemers zijn vermist. De secretaris-generaal preciseerde dat de 22 doden "4 politieagenten en 18 militairen" zijn.

Ban voegde eraan toe dat een Estse medewerker donderdag vanonder het puin kon worden gehaald. Het overlijden van de leider van de VN-stabilisatiemissie in Haïti (Minustah), Hedi Annabi, was vandaag nog steeds niet bevestigd door de VN. De Haïtiaanse president René Préval meldde gisteren nochtans zijn dood. (belga/sps)


Als er niet erg snel en massaal gereageerd wordt door de Westerse landen dan zullen er de volgende maanden honderdduizenden mensen sterven in Haïti van ontbering. De redactie van HLN.BE vraagt dan ook uw steun.
 
Samen met het Rode Kruis roepen we onze lezers - en u bent sinds vorige week officieel met meer dan 500.000 - op om ons te helpen in Haïti. U kan dat doen door: te storten op rekening nummer 000-0006566-67 (boodschap 'aardbeving Haïti') van het Rode Kruis. U kan ook meteen online storten bij het Rode Kruis, alweer met de vermelding 'aardbeving Haiti').