Ga naar de mobiele website
^ Top

6.700 werklozen spelen uitkering kwijt omdat ze niet hard genoeg naar werk zoeken

BELGA
6.698 werklozen kregen in de eerste helft van 2017 al een sanctie van de VDAB omdat ze niet genoeg moeite deden om te solliciteren. Zo weerlegt de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling de kritiek dat ze werklozen niet streng genoeg controleren.

7,6 procent van de beroepsbevolking in België is werkloos. Toch moeten Belgische interimbureaus in Polen op zoek naar vorkhefchauffeurs en machinebedieners, want in ons land zijn er te weinig kandidaten. En daar heeft ondernemersorganisatie Voka Antwerpen-Waasland het moeilijk mee, meldt de Gazet van Antwerpen vandaag. "Zijn er van de 33.072 werkzoekenden in Antwerpen geen 20 of 30 mensen die een opleiding van zes dagen tot vorkheftruckchauffeur kunnen volgen? Maar ook in andere industrieën is er een nijpend personeelstekort: vleesverwerking, schoonmaak, horeca en e-commerce vinden geen personeel", luidt de kritiek. 

Dat knelpuntjobs niet ingevuld raken, is volgens Voka de schuld van het beleid van VDAB. Volgens Voka is de dienst niet streng genoeg op de controle en activering van werklozen. Zo werd in het verleden bepaald dat de VDAB feedback moest vragen aan werkgevers, maar dat gebeurt nog steeds niet.

Volgens Voka loopt de situatie uit de hand. "Er is nood aan een efficiënt systeem voor de activering en controle van werklozen als we het systeem van de werkloosheidsuitkering zoals we dat nu kennen, willen behouden."

VDAB is niet opgezet met de kritiek en reageert in Gazet van Antwerpen furieus. "We hebben in de eerste helft van dit jaar al 6.698 sancties opgelegd."

marietherese kierkels / pve
Meer over118 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Nicky Moscato

  Met een opleiding van 6 dagen kom je er niet voor de meeste functies als vorkliftchauffeur. Er moet meer geïnvesteerd worden in opleidingen op de werkvloer voor mensen met interesse in de logistiek. Langdurige praktijkopleidingen. Een attest is belangrijk voor de verzekering enz maar de baas kijkt naar ervaring ook (minder schadegevallen!) Geef mensen een kans om die ervaring op te doen. Dat gaat volgens mij een groot verschil maken.

 • irene van den bosch

  Al diegenen die zeggen stempelen evenveel is als gaan werken, hoop dan dat je nooit moet gaan stempelen wan je zou bedrogen uitkomen.

 • johan verbiest

  Als je moet gaan werken voor een hondejob aan 1200 euro in de maand aan dikwijls erbarmelijke ontstandigheden moet je goed zot zijn en liever dan wat minder en zoeken naar een wat fatsoenlijke Job. .

 • Cynthia Vanderslyen

  De kloof tussen een uitkering en een contract 20uur is gewoon te klein . Waarom zouden mensen voor een kleine 50€ meer gaan werken terwijl ze het gewoon voor niets krijgen ?? De aanvraag is ook veel te simpel. En de controles te weinig . Ik heb 3 maanden gedopt en heb geen 1 keer een attest van sollicitatie moeten voorleggen ...

 • Albert Luyts

  hoe komt het dat ik in de jaren 50 en 60 +-80 procent overhield van mijn bruto loon en als dat nu moest zijn zouden er veel meer mensen willen werken geloof mij maar

Meld een bug