5x lekker eten met zicht op zee

Schutterstock
Honger hebben aan de kust is geen optie. Waar je ook kuiert op de dijk, gezellige restaurants zijn er in overvloed. Maar wat eet is het ideale zeegerecht? In ons Grote Kustonderzoek polsten we naar jullie jullie favoriete kustkost en waar je dat moet gaan proeven.

Vis in Oostende
Niets doet zo aan de zee denken, dan de smaak van een vers stukje vis. Maar liefst 27 procent van ons panel kiest op restaurant resoluut voor de zeetong en ook de andere vissen en vispannetjes moeten daar niet voor onderdoen. Onder het motto 'hoe verser, hoe beter' trekt je best naar de Oostendse vistrap. De overdekte vismarkt dateert al sinds 1850 en staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit. Vorig jaar werd er een nieuw gebouw voor hen neergezet, waardoor je er nu in een modern kader de zee kan proeven.
Vistrap, Visserskaai 35, 8400 Oostende.  

Mosselen in Oostende
En ook voor de mosselen blijven we in Oostende. Als je op een maand met een 'r' in Oostende passeert, moet je zeker eens bij Kombuis binnenspringen. Zowel de klassieke mosselen als hun huisgemaakte varianten, brengen ze op hoog niveau. En dat treft, want wij als Belgen zijn nu eenmaal zot van mosselen. Bij één op vier strandtoeristen is het zelfs hun lievelingsgerecht aan het zeetje.
Kombuis, Van Iseghemlaan 24, 8400 Oostende.  

Garnalen in Blankenbergen
Tomaat-garnaal, garnaalkroketjes of gewoon het roze goud alleen. Garnalen kunnen we in al zijn vormen appreciëren. Eén op tien van de ondervraagde lezers kroonde het schaaldier dan ook tot hun favoriete kustgerechtje. Eén van de beste plaatsen om ze te proeven, is de Belgium Pier Brasserie. Het futuristische ronde bouwwerk op het einde van de pier van Blankenberge staat bekend voor zijn oerdegelijke Vlaamse kost. Garnaalkroketjes zijn er naast pakweg zeetong en vol-au-vent een populaire klassieker.
Belgium Pier Brasserie, Zeedijk 261, 8370 Blankenberge.  

IJs in De Haan
Om even af te koelen van al dat zonnen en genieten, smaakt niets zo lekker dan een fris ijsje. Voor acht procent van onze ondervraagden is een dagje zee niet compleet zonder zo'n frisse bol. Tussen het overweldigende aanbod aan ijssalons op de dijk, vind je in De Haan ook IJs René. Met zijn biologisch geitenmelkijs als topproduct, wist hij al het hart van menig strandtoerist voor zich te winnen. Ook hun wisselende seizoenssmaken zijn steeds de moeite waard. Wie er nu langsgaat, kan genieten van een zalig bolletje met karamel en zeezout.
IJs René, Leopoldlaan 22, 8420 De Haan.  

Wafels in Westende
Hoe kon deze ontbreken? Onze Belgische trots wordt ook aan het zeetje duchtig naar binnen gewerkt. Hoewel amper vier procent ervoor uitkwam altijd wafels te eten aan de kust, zijn we er zeker van dat veel meer toeristen er toch af en toe eentje kopen. Een naam waar jullie vol lof over spraken in ons kustonderzoek was het Bretoentje in Westende. Ze staan bekend om hun huisgemaakte pannekoeken en wafels, maar schotelen je met veel plezier ook enkele van hun andere huisgemaakte zoete zonden voor.
't Bretoentje, Koning Ridderdijk 10, 8434 Westende.