Exclusief voor abonnees

5 zeges op 11 ritten: historisch

photo_news

Vijf zeges in de eerste elf etappes van de Tour: het is niet meer van deze tijd. Louis Trousselier (1905), Emile Georget (1907) en François Faber (1909) deden het Marcel Kittel voor, maar toen moest de Eerste Wereldoorlog nog ontbranden. Een historische reeks, met andere woorden.

"Crazy, die 5 op 11", vond Kittel. "Hier had niemand durven van dromen. Knijp me even in de arm, want ik leef op een wolk. Het draait zo goed momenteel. Soms, als je je echt top voelt in een sprint, dan is het net alsof je Tetris speelt. Ik vind altijd het juiste gaatje, de blokken vallen altijd goed en ik maak altijd de juiste keuzes. Ik kies de juiste lijnen, spring van het ene naar het andere wiel, ik ga aan op het juiste moment. Het is amper te geloven wat we als team in deze Tour allemaal voor mekaar krijgen. Een lifetime experience, zeg maar."

Nummer 5 kwam er onder meer met dank aan een alweer sublieme Julien Vermote. Kittel: "Jules vliegt. Er gaat zo veel kracht van hem uit. Je ziet die jongen echt openbloeien en met volle teugen meegenieten van het succes."

Op nu naar de magische 8 van Freddy Maertens (1976)?

"Er rest me nog Parijs. En twee andere potentiële mogelijkheden, maar ik zie die ritten niet automatisch meer uitmonden in een massaspurt. Onze ploeg zal daar heel hard moeten werken, terwijl de andere teams er eerder zullen voor opteren om mee te schuiven in de vlucht van de dag. Het laatste waar je me trouwens zal op betrappen, is de gedachte dat ik onverslaanbaar ben. Iedereen is te kloppen, ook ik."

"Arrogantie zou leiden tot verlies, daar ben ik me van bewust. Daarom blijf ik mijn focus bewaren. Tot de rustdag wordt het puur overleven voor mij. (lacht) Het ging er snel en nerveus aan toe vandaag. Prima opwarming alvast voor de Pyreneeën." (JDK)