5 films van meesterlijke regisseurs die je dit weekend op tv kan zien

rv
Het is weer vrijdag en dat betekent dat we vanavond opnieuw diep in onze zetel kunnen zakken. Maar mocht je geen zin hebben in 'Little Big Shots' met Nathalie Meskens, 'Jonas & Van Geel' met Jonas Van Geel of 'Culture Club' met Bent Van Looy en Sofie Lemaire, dan kleuren deze topregisseurs ongetwijfeld jouw weekend.

Oliver Stone

En óf het weekend goed wordt ingezet! Toen Charlie Sheen nog de next big thing in Hollywood was, speelde hij in 'Platoon', een oorlogsfilm die zijn voet kan zetten naast films als 'Full Metal Jacket', 'Saving Private Ryan' en 'Apocalypse Now'. 'Platoon' is ongetwijfeld het beste werk van Oliver Stone, die met toppers als 'Natural Born Killers' en 'Wall Street' van geen kleintje vervaard is.

Er zijn weinig films die de waanzin van de Vietnamoorlog zo pakkend in beeld brengen als 'Platoon'. Chris Taylor (Sheen) stopt met zijn studies en meldt zich aan bij het leger. In Vietnam krijgt hij te maken met een bloeddorstige (Tom Berenger) en een getormenteerde sergeant (Willem Dafoe).

'Platoon', vanavond om 20.35u op Q2.

Michael Bay

Niet iedereen heeft een even hoge pet op van Michael Bay, vooral voor zijn laatste Transformers-films krijgt de regisseur veel kritiek. Maar als je weet dat alle Bay-films samen meer dan 2 miljard dollar hebben opgebracht, dan kan je niet ontkennen dat de man toch iets goed moet doen. Voor de Transformers-gekte regisseerde Bay 'Bad Boys', 'Pearl Harbor' en 'Armageddon'.

In 'Armageddon' roept NASA de hulp in van Harry Stamper (Bruce Willis) om astronauten te trainen en zo de aarde te redden van een gigantische meteorietinslag. Maar omdat de tijd dringt besluit Bruce Willis zelf de klus te klaren samen met Ben Affleck, Steve Buscemi en Owen Wilson.

'Armageddon', vanavond om 22.30u op VIER.

Jean-Pierre en Luc Dardenne

Er zijn weinig Belgische regisseurs die kunnen zeggen dat ze kind aan huis zijn op het filmfestival van Cannes. De broers Dardenne kunnen dat wel. Ze wonnen de Gouden Palm al twee keer voor 'Rosetta' en 'l'Enfant' en ook voor 'Deux Jours, Une Nuit' werden ze genomineerd voor de oppergaai in Cannes. Helaas ging een Turkse film aan de haal met de Palm, maar dat maakt 'Deux Jours, Une Nuit' er niet minder om.

Sandra, gespeeld door de fantastische Marion Cotillard, dreigt te worden ontslagen. Enkel als ze haar collega's kan overtuigen om hun bonus van 1.000 euro af te staan, kan ze haar job behouden. Een ingetogen meesterwerk over een vrouw in overlevingsmodus.

'Deux Jours, Une Nuit', vanavond om 23.40u op NPO2.

Paul Greengrass

Met 'Bloody Sunday', 'The Bourne Ultimatum' en 'Captain Philips' heeft Paul Greengrass een grote reputatie opgebouwd in Hollywood. De film die wellicht de diepste indruk heeft nagelaten, is 'United 93'. Greengrass bestudeerde onderzoeksrapporten en telefoongesprekken om het grootste Amerikaanse trauma te verfilmen.

'United 93', de eerste bioscoopfilm over 9/11, gaat over de noodlottige United Airlines-vlucht 93 die door terroristen werd gekaapt. De passagiers besluiten om de kapers te overmeesteren in een ultieme poging om zichzelf en vele anderen te redden.

'United 93', zaterdag om 00.00u op VTM.

Alfred Hitchcock

Deze regisseur heeft geen introductie nodig. Na de passage van de 'Master of Suspense' was Hollywood nooit meer hetzelfde. Meesterwerken als 'Vertigo', 'Psycho', 'The Birds', 'North By Northwest', 'Rear Window' zijn onovertroffen tot op vandaag. '

Torn Curtain' is een minder bekende film die Hitchcock schoot in de herfst van zijn carrière. Professor Michael Armstrong (Paul Newman), een Amerikaanse wapendeskundige, woont met zijn assistente en verloofde Sarah Sherman (Julie Andrews) een internationaal congres bij in Kopenhagen. In het hotel neemt Sarah een cryptische boodschap in ontvangst die voor Armstrong bedoeld was. Ze ontdekt dat Armstrong een vlucht naar Oost-Berlijn geboekt heeft en gaat hem achterna.

'Torn Curtain', zaterdag om 14.30u op VTM.