5,5 jaar cel voor radicale imam Choudary wegens oproep tot steun aan IS

AP
De raciale islamitische geestelijke Anjem Choudary (49) is vandaag in Groot-Brittannië veroordeeld tot 5,5 jaar cel voor het oproepen tot steun aan terreurbeweging Islamitische Staat. Dat meldt Sky News.

Choudary, grote inspirator van Shariah4Belgium-oprichter Fouad Belkaçem, werd eerder al schuldig bevonden aan het aanzetten tot steun aan IS.  Hij zwoer ook trouw aan IS-leider Aboe Bakr al-Baghdadi. Volgelingen van de man zijn in verband gebracht met terroristische daden of plannen op diverse plekken in de wereld.

Choudary wordt ervan verdacht gedurende meer dan 20 jaar te hebben geronseld voor terreurgroeperingen. Hij werd in september 2014 opgepakt in het kader van een onderzoek naar islamistisch terrorisme, maar de dag nadien vrijgelaten. De Britse staatsburger van Pakistaanse origine richtte midden jaren 2000 de islamistische organisatie Al-Mouhajiroun op, ook bekend onder de naam 'Islam4UK'.

Aanhangers van Choudary riepen vandaag "Allahu Akbar" ("God is groot") in de rechtbank toen de uitspraak werd bekendgemaakt.

Choudary zocht vaak openlijk de provocatie op. In 2011 organiseerde hij in Londen een bijeenkomst ter ondersteuning van Osama bin Laden, de oprichter van de terreurorganisatie al-Qaida. Een vijftigtal militanten van zijn organisatie stak toen een Amerikaanse vlag in brand voor de gebouwen van de Amerikaanse ambassade. Hij riep in voorjaar 2010 alle moslims  in België op om toenmalig koning Albert II en toenmalig premier Yves Leterme af te zetten en van België een shariastaat te maken.