5.000 kogels afgevuurd door politie bij raid in Saint-Denis

REUTERS
François Molins, de procureurvan Parijs, heeft vanavond een persconferentie gehouden over de terreur die de Franse hoofdstad sinds vrijdag in zijn greep houdt. Molins kon niet bevestigen of de Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud daarbij gedood werd. Zeker is wel dat hij vanochtend niet gearresteerd werd bij de spectaculaire raid in de Parijse voorstad Saint-Denis.

Franse media berichten dat Abaaoud wel is omgekomen. Hij zou door een sluipschutter zijn omgebracht.

François Molins was extreem voorzichtig om een "definitief getal" te geven van het aantal mensen dat is omgekomen bij de politieraid in Saint-Denis vanmorgen. "Op dit ogenblik kan ik geen precies en definitief getal geven van hoeveel mensen zijn omgekomen of welke identiteit ze hebben. Maar er zijn tenminste twee doden", zei hij.

Een vrouw blies zichzelf op waardoor een plafond naar beneden kwam. Het is niet duidelijk of onder het puin nog mensen liggen.

De doden zijn nog niet geïdentificeerd. "De staat van hun lichamen maakt dat momenteel onmogelijk", klinkt het. Er komt bijkomend onderzoek.

Vijf agenten raakten gewond bij de raid, aldus Molins.

AFP
EPA

Oorlogszone

De inval was erg gewelddadig en veranderde een deel van de stad in een oorlogszone. Volgens Molins werden door de politie alleen al 5.000 kogels afgevuurd. Het vuurgevecht met de terroristen duurde ongeveer een uur.

Sinds het bloedbad in Parijs zijn 830 politiemensen betrokken bij het terrorismedossier. Begin deze week werd duidelijk dat Abaaoud bij de aanslagen betrokken was.

Op 12 november zijn de terroristen in drie auto's in Parijs in konvooi aangekomen. Kort voor drie van hen concertzaal Bataclan zijn binnengevallen, heeft een van hen een sms gestuurd met daarin de boodschap "we zijn vertrokken, we beginnen", verklaarde Molins.

GETTY
AFP

Acht arrestaties

De terreurcel waarop de actie van vandaag in Saint-Denisgericht was, was klaar om opnieuw toe te slaan, zei Molins verder nog. "Alles wijst erop dat ze opnieuw in actie konden komen", aldus Molins.

Bij de inval werden acht personen gearresteerd, en geen zeven zoals eerder gemeld. Van drie arrestanten is de identiteit nog niet vastgesteld.

Abaaoud is zeker niet onder de aangehouden personen. Ook de nog altijd voortvluchtige Salah Abdeslam behoort niet tot de arrestanten. Hij zou met zijn broer Brahim de auto's hebben gehuurd die bij de aanslagen zijn gebruikt. Brahim blies zichzelf vrijdag op.

AFP

Alles wijst erop dat ze opnieuw in actie konden komen

Procureur Molins
AFP
AFP
PHOTO_NEWS
REUTERS