4,5 jaar geleden leek carrière van deze voetballer ten einde na horrorblessure. Maar hij vocht terug

Max Newton on Twitter

You've gotta say, top stuff from Nigel Clough there. After 4 1/2 years out for @barks5 #nffc #dcfcpic.twitter.com/ZwYYzD8Hqa

In maart 2012 was Shaun Barker het slachtoffer van een van de meest afschuwelijke botsingen ooit op een voetbalveld. Keeper Frankie Fielding van Derby County viel met zijn volle gewicht op de knie van zijn aanvoerder. Barker voelde hoe alle banden en pezen rondom het gewricht knapten. Het zou een dramatisch einde van zijn carrière betekenen. Tenminste, zo dacht men.

Barker gaf echter niet op en werkte de afgelopen vierenhalf jaar in stilte aan zijn terugkeer. Afgelopen vrijdag maakte hij zijn rentree. Uitgerekend tegen oud-club Derby County viel de inmiddels 33-jarige Barker in bij zijn nieuwe club Burton Albion en hij zorgde er mee voor dat de 1-0 voorsprong op het scorebord bleef staan.

Zonder club en inkomen

De lijst met het letsel dat de Brit opliep bij de zware botsing met zijn keeper doet de rillingen over je rug lopen. Van zijn voorste en achterste kruisband, de binnenste en buitenste kniebanden en knieschijf was weinig over. In het scheenbeen zat een gat waar makkelijk een pingpongballetje doorheen paste. Het hele kniegewricht moest worden teruggeplaatst terwijl Barker als een roerloos hoopje mens op het veld lag. "Toen de dokter de knie zag deed hij een stap terug en schudde zijn hoofd", herinnert de verdediger zich tegenover de Daily Mail. 

Vijf zware operaties later nam Derby met een 'Shaun Barker testimonial' afscheid van de speler die vijf jaar onder contract stond bij The Rams. Ruim tienduizend fans zwaaiden de voormalig aanvoerder uit. Hij mocht zelf de aftrap doen en strompelde een paar minuten over het veld. 

Zonder club en zonder inkomen werkte Barker verder aan zijn herstel. Met de opbrengst van het benefietduel bezocht de voetballer gespecialiseerde klinieken in Philadelphia en Düsseldorf. Langzaam maar zeker voelde hij de knie sterker worden. Zijn vriend en oud-trainer Nigel Clough, inmiddels manager bij Burton, bood Barker een behandeling aan en de mogelijkheid om fit te worden bij de club uit het Championship. Begin dit jaar maakte de Engelsman zijn rentree bij de beloften.

Andy Pemberton on Twitter

How can a man walk,let alone recover enough play footy with a knee like this . Shaun Barker I solute you.pic.twitter.com/MSyVV5xgpJ

Shaun Barker on Twitter

Delighted and extremely grateful to have been given this opportunity at @burtonalbionfc #BAFCpic.twitter.com/wGrLSpaomw

Droomrentree

Afgelopen vrijdag zat Barker voor het eerst bij de selectie van het eerste. In de slotfase van de beladen wedstrijd tegen Derby riep Clough hem bij zich. "Kop alle ballen weg uit de box", vertelt Barker over de woorden van zijn coach. "Dat is het enige wat je hoeft te doen." 

In de slotseconden van het duel schreeuwden zijn ploeggenoten Barker naar de zijlijn, waar een vleugelspeler van Derby was doorgebroken. "Ik dacht bij mezelf: nee, ik blijf hier staan en gebruik alleen mijn hoofd. De voorzet kwam precies op me af en ik kopte de bal weg. Ik denk dat hij (Clough) dat moment voor me wilde. En misschien ook een beetje voor hem zelf."