4.140 jobs weg in september: "Wen er maar aan"

thinkstock
September is een gitzwarte maand voor de werkgelegenheid in ons land. En we kunnen maar beter wennen aan dit soort slecht nieuws, zeggen experts: "De wereld verandert steeds sneller, en bedrijven moeten mee."

Koffiebrander Jacobs Douwe Egberts, kledingketen MS Mode én Halliburton, een toeleverancier van de oliesector, kwamen gisteren met pijnlijk nieuws op de proppen. Alle drie moeten ze flink herstructureren, of zelfs helemaal sluiten. Respectievelijk 274, 220 en 50 banen staan op de tocht, met een pijnlijke balans van 544 bedreigde banen in één dag tot gevolg. Dat brengt het totaal sinds de start van deze maand al op een wrange 4.140.

En hoogstwaarschijnlijk zijn we er daarmee nog lang niet vanaf. Bedrijven kijken immers aan tegen steeds sneller veranderende consumenten, producten én technologieën. Daardoor moeten ze zich ook aan een steeds sneller tempo aanpassen. Volgens economieprofessor en arbeidsdesmarktkundige Stijn Baert (UGent) zal dat de komende jaren niet anders zijn.

"We zitten in een beweging die alsmaar zal blijven versnellen. De technologie zal blijven ontwikkelen en bedrijven moeten zichzelf dus ook voortdurend blijven heruitvinden", verwacht hij. "Kunnen ze dat niet, dan halen ze het niet en volgen nieuwe ontslagen." Maar er is ook een keerzijde aan de medaille. "Bedrijven die wél aan die transitie werken, kunnen dan weer groeien en nieuwe mensen gebruiken." Met andere woorden: tegelijk met het jobverlies, zullen er ook steeds banen blijven bijkomen.

"Maar ook als werknemer zullen we ons wel voortdurend moeten omscholen", zegt Baert. "Het is niet meer zoals vroeger, toen je op je 20ste startte aan een bepaalde baan en die een leven lang uitoefende."

De wereld verandert in een razendsnel tempo, en bedrijven en werknemers moeten mee. Alleen kúnnen ze dat niet altijd. Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 2 euro.