33 doden door luchtaanvallen: "IS-leiders vluchten weg uit Raqqa"

Leiders van de terreurgroep Islamitische Staat en familie van vooraanstaande IS-figuren vluchten weg uit Raqqa. Ze verhuizen naar Mosoel in het noorden van Irak, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Dat gebeurt na de nachtelijke luchtaanvallen door het Franse en andere legers.

Raqqa is het hoofdkwartier van IS in Syrië en is door de extremisten uitgeroepen tot hoofdstad van hun 'kalifaat'. De stad wordt hevig vanuit de lucht bestookt, onder meer door Franse gevechtsvliegtuigen.

Die voeren aanvallen uit als reactie op de aanslagen van vrijdag in Parijs. Daar zou IS achter zitten. Er zijn volgens de SOHR in de afgelopen drie dagen zeker 33 strijders van IS door de Franse aanvallen omgekomen. Er zouden ook tientallen gewonden gevallen zijn.

"Dat er weinig doden vielen, komt omdat de jihadisten hun voorzorgen hadden genomen. Er stonden alleen bewakers rond de depots en kazernes en het grootste aantal doden viel aan de controleposten", legde directeur Rami Abdulrahman uit.

De terreurbeweging IS komt oorspronkelijk uit Irak. Daar hebben voormalige militairen van het regime van dictator Saddam Hussein zich in de nasleep van de Amerikaanse inval in 2003 en de machtsovername door sjiitische Iraki's in het jihadisme gestort.