30 jaar Clouseau: 30 dingen die je nog niet wist

lucien de schrijver
We wensen Clouseau een welgemeende 'happy birthday', want de groep blaast vandaag officieel 30 kaarsjes uit. De grootste hit kennen we natuurlijk allemaal, maar er is ook heel wat geschiedenis die veel minder bekend is. Wij lijsten 30 dingen op die je waarschijnlijk nog niet wist over Clouseau.

1. Kris en Koen hebben nog twee broers en twee zussen: Wim, Ludo, Lieve en Veerle. Die laatste zong helemaal in het begin trouwens mee in hun bandje.

2. Ze komen uit een muzikale familie: hun beide ouders zongen in het kerkkoor van Sint-Genesius-Rode.

3. De vader van Kris en Koen heeft 35 jaar lang voor Sabena gewerkt.

4. Koen begon aan een een studie 'toegepaste communicatie', maar maakte die nooit af omdat Clouseau aan populariteit won. Kris maakte zijn opleiding wel af: hij is regent Nederlands-Engels.

5. Het allereerste Clouseau-concert was al in 1984, in het Cultureel Centrum van Sint-Genesius-Rode. De broers dachten dat het bij dat ene optreden zou blijven.

6. De groepsnaam Clouseau is afgeleid van het filmpersonage Jacques "Inspector" Clouseau. Het was de bijnaam van bandlid Bob Savenberg, omdat die het typische accent vaak imiteerde.

7. In de beginjaren bestond Clouseau uit vijf leden: Koen, Kris, Tjenne Berghmans, Karel Theys en Bob Savenberg. Bob was de laatste die de groep verliet in 1996. Van dat moment doen Koen en Kris het met hun twee.

8. Het allereerste grote optreden van Clouseau vond plaats op Marktrock in 1987. De heren werden daarvoor niet betaald.

9. In het begin was Pascal Braeckman, de favoriete klankman van Tom Waes, nog de lichtman van Clouseau. Ze hebben ook een tijdje in zijn garage gerepeteerd.

10. De broers hadden de grootste moeite om hun eerste plaats aan de man te brengen. Een kennis van hen ging 'Hoezo?' zelf in alle platenwinkels in de buurt leggen.

11. De echte doorbraak kwam er met 'Anne' in 1989, waarmee Clouseau wilde deelnemen aan het Songfestival. Ze werden verslagen door Ingeborg, maar het nummer werd wel een echte hit.

12. Clouseau nam ooit een Engelstalige versie op van 'Anne':

Photonews


13. 'Anne' werd geschreven door gitarist Geert Hanssens, die smoorverliefd was op een meisje met dezeflde naam. De bridge werd in zeven haasten neergepend door Kris Wauters, maar die vergat zijn naam toe te voegen aan de auteurslijst. Zo liep (en loopt hij nog steeds) hij heel wat auteursrechten mis.

14. 'Of Zo', de tweede plaat van Clouseau, namen de heren op in amper zes dagen. "We namen niet eens de tijd om goede songs te schrijven", zeggen ze daarover.

15. In 1991 mocht Clouseau dan toch naar het Songfestival met 'Geef het op'. Ze haalden een teleurstellende 16e plaats (van de 22).

16. De vaste gitarist werd toen op het laatste nippertje ziek. Er werd besloten dat Jan Leyers van Soulsister dan maar moest invallen. Die kwam dat echter pas te weten toen het in de krant stond.

17. De echte 'Clouseaumania' ontstond op 14 mei 1989, toen de band in Kessel-Lo ineens voor honderden gillende meiden stond.

18. In het begin van de 'mania' werden flauwgevallen meisjes vaak afgevoerd over het podium heen. De band vroeg daarna aan organisatoren om een front stage in te bouwen, zodat het Rode Kruis zijn werk kon doen.

19. In Leeuwarden vond er op 20 mei 1990 een twijfelachtig record plaats: 97 fans moesten afgevoerd worden door de hulpdiensten.

20. Er werd vaak gefluisterd dat Koen een relatie had met Ingeborg, maar dat hebben de twee altijd ontkend.

Belga


21. 'Daar gaat ze' stond in 1990 op 1 in de Afrekening van Studio Brussel.

22. Het nummer werd ook in Nederland een echte hit, ook al dachten de fans daar dat Koen over een 'flikker' zong in plaats van over 'flikken'.

23. Toen ze 'Daar gaat ze' inzongen, had Koen er een erg kort nachtje opzitten. Het was die dag het enige nummer dat hij vocaal aankon, en de rauwe stem was dus geen bewuste keuze.

24. Op het WK voetbal in 1998 in Frankrijk trad Clouseau op in het kamp van de Rode Duivels.

25. Koen vormde een paar jaar lang een bandje met onder meer Lange Polle van Triggerfinger. De groep heette 't Es Tjij Nie' (Gents voor 'het is hem niet'), omdat ze de aandacht niet op Koen wilden vestigen. De groep bracht het zwaardere metaalwerk.

26. Clouseau nam twee Engelstalige albums op: 'Close Encounters' in 1991 en 'In every small town' (1993). Die laatste plaat werd opgenomen in Hollywood.

27. De groep bracht intussen al 23 albums uit.

28. Clouseau won acht keer een Radio 2-zomerhit.

29. Het nummer 'Passie' staat al sinds 1999 elk jaar in de top 2000 van Radio 2.

30. Koen en Kris stonden al 124 keer in het Sportpaleis.

Photonews16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Boris Lambrechts

  niet mijne stijl ma vindt wel knap wa ze in vlaanderen al bereikt hebben ver de enige vlaamse groep die wa blijft meedraaien

 • Annemie Declerck

  Arm Vlaanderen ....misschien de besten van de slechtsten... inderdaad

 • Jaouad Emm

  I love you clausea!!!

 • Els Schelfhout

  Clouseau was intertijd een zalig groepje met een knappe zanger. Ik kon ze wel appreciëren, en zoals bij elke groep heb je pro en contra. Ik vond het een geweldige tijd.

 • Raf C

  Ik kan het niet begrijpen dat ze daar een zanger tegen zeggen.