30.000 deelnemers op klimaatmars in Brussel: “Vanaf nu gaat het protest alleen maar groter worden”

BELGA
In de hele wereld kwamen vandaag scholieren de straat op om aandacht te vragen voor het klimaat. Naar schatting werden er in zeker tachtig landen meer dan duizend klimaatbetogingen op poten worden gezet. Anuna De Wever, initiatiefneemster van Youth for Climate verwachtte vandaag in Brussel zo’n 30.000 deelnemers, en dat aantal is gehaald, bevestigde de politie van Brussel.

Dertigduizend manifestanten zijn vandaag door de straten van het centrum van Brussel getrokken om te protesteren tegen het lakse klimaatbeleid van de Belgische, Vlaamse en Waalse regering. De klimaatbetoging was een initiatief van Youth for Climate. Aan het einde van de betoging lieten de initiatiefnemers alvast weten dat ze niet van plan zijn om op te houden. Er vonden alvast in meer dan 120 landen klimaatbetogingen- en marsen plaats.

De sfeer in Brussel was gemoedelijk en er waren ook veel enthousiaste manifestanten met trommels en percussie. Zoals andere keren waren er honderden slogans, origineel, gevat of grappig, zowel in het Frans, Nederlands als het Engels. Een greep uit het grote aanbod: “There is no economy on a dead planet”, “Stop met leren, red de ijsberen”, “Geen privéjet wel klimaatwet”, “Het Klimaat is kwaad”, “Make our Planet great again”, “Save Mother Earth”, “Planet before Profit”, “Als het zo doorgaat, komt de kerstman volgend jaar met de boot”, “Er is geen planeet B” en “Don’t Quite the Climate, Don’t Quite our Future, like Joke did”.

De politie van Brussel liet weten dat de manifestanten volgens haar schatting met 30.000 waren. Anuna De Wever hield het op 35.000 deelnemers. Intussen had ze laten weten dat het protest alleen maar zal groeien. Bakou Mertens van Students for Climate benadrukte in zijn speech: “Onze generatie is de eerste die ervan overtuigd is dat ons leven moeilijker zal zijn dan die van onze ouders. En daarom zijn we woedend en komen we al tien weken op straat. Politici moeten dringend werk maken van een ambitieus en gedurfd klimaatbeleid. Dat klimaatbeleid zal sociaal zijn of het zal niet zijn”, aldus Mertens.

In de hele wereld, onder meer in het Italiaanse Rome, komen jong en oud op straat om een gegrond klimaatbeleid te vragen.
AFP In de hele wereld, onder meer in het Italiaanse Rome, komen jong en oud op straat om een gegrond klimaatbeleid te vragen.43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Philippe Schoonheere

  Plezant om eens naar Brussel te gaan.Beter dan op schoolbanken zitten.

 • Albert De Vries

  De uiteraard groene stroom geproduceerd in bijv. de geothermische energiecentrales in IJsland is veel goedkoper dan welke stroom ook in België geproduceerd. Twee vliegen in één klap, minder CO2 en kerncentrale-risico's én beter voor onze portemonnee (en die van onze industrie en bedrijven). Met de nodige ondergrondse HVDC-stroomleidingen is dit mogelijk en betaalbaar, die gaan vele jaren mee

 • Harry Dreman

  Is Europa niet van plan om al zijn kerncentrales te sluiten? Dan maar met gas elek maken. Nog meer CO2. We kunnen naar de ruimte gaan, waarom dan ook geen veilige kerncentrales bouwen? 0% uitstoot! En het afval bergen we verantwoord veilig op. Moet kunnen. Of gaan we dan brossen en op straat komen tegen de kerncentrales? Of doen we dat al niet?(Protest tegen kerncentrales: lint van 50000 mensen over 90 km [25/06/17]) Men moet weten wat men wil of zijn we van plan om het nog zotter te maken?

 • marie-claire de bosscher

  moesten ze nu eens iets doen ipv op straat te lopen ! vuilnis ruimen bvb, en op de eerste plaats hun eigen leven aanpakken op milieuniveau.... zagen dat het verkeerd is is één zaak, iets doen is een andere; alles afbreken wat anderen doen is makkelijk, maar zelf komen ze met geen enkel voorstel, enkel lol maken en brossen....

 • Jürgen Mouton

  Deze jongeren worden gemanipuleerd door de scholen, de politiek, en de EU, ze hebben zelfs media training gekregen. Zo goed als geen enkel land krijgt zijn begroting nog op orde, dus moeten er meer belastingen/taksen komen. Het klimaat, waar wij niet voor verantwoordelijk zijn, is de perfecte zondebok. Die jongeren worden misbruikt om de overbetaalde politieke molen draaiende te houden, en ze zijn te naïef om het te beseffen...