3 Oekraïense soldaten gedood en 13 gewond bij confrontaties met rebellen

Hulpdiensten staan te midden van het puin na een mortieraanval in Donetsk.
EPA Hulpdiensten staan te midden van het puin na een mortieraanval in Donetsk.
Bij confrontaties tussen pro-Russische rebellen en regeringstroepen in het oosten van Oekraïne zijn de voorbije 24 uur drie soldaten gedood en dertien anderen gewond geraakt. Dat heeft militair woordvoerder Andrej Lysenko vandaag bekendgemaakt.

"De drie soldaten zijn omgekomen op verschillende punten langs het front", zegt Lysenko in een gesprek met het Franse persbureau AFP. Hij vertelde ook over de staat van het conflict. De meest gespannen situaties zijn volgens hem die in Donetsk, waar de rebellen de plak zwaaien, en in Marioepol, een strategische gelegen stad die in handen is van de regeringstroepen. "Daar zien we dat de situatie achteruitgaat, met aanvallen door de rebellen die soms uren in beslag nemen".

Oekraïne wordt al twee jaar geteisterd door conflicten tussen de regeringstroepen en pro-Russische separatisten, die volgens Kiev en het Westen militair ondersteund worden door Rusland. Russisch president Vladimir Poetin heeft die aantijgingen echter altijd ontkend.

Ondanks verschillende beloftes tot wapenstilstand vinden er nog steeds vaak bloedige confrontaties plaats langs de frontlinie. Meer dan 9.400 mensen kwamen al om het leven sinds de start van het conflict in april 2014. Bijna twee miljoen mensen hebben hun huis moeten verlaten.