3 doden en 144 gewonden van wie 17 kritiek bij bloedbad marathon Boston

Drie mensen zijn om het leven gekomen en zeker 144 mensen gewond geraakt bij een aanslag met twee bommen bij de finishlijn van de marathon in Boston. Een van de doden is een kind van 8 jaar. Liefst 17 slachtoffers zouden nog in levensgevaar zijn. Van de 144 gewonden die in een ziekenhuis behandeld worden zijn er 25 zwaargewond. Minstens acht van de gewonden zijn kinderen. Bij 10 zwaargewonden is er sprake van amputaties. Een derde bom langs de route van de marathon is onschadelijk gemaakt. Mogelijk was er zelfs een vierde bom. In Boston, New York en Washington zijn direct na de ontploffingen extra veiligheidsmaatregelen genomen. Het luchtruim boven Boston werd gesloten. De politiediensten bevestigen ondertussen dat de explosieven mesjes en spijkers bevatten om zo veel mogelijk slachtoffers te maken.

Twee mensen zijn in het ziekenhuis overleden aan hun verwondingen. Een van de doden is een jongetje van 8 jaar. Van de naar schatting 105 gewonden bevinden zich er zeker acht in kritieke toestand, zo meldde de Boston Globe.

De FBI en het Witte Huis beschouwen de aanslag als een "terreurdaad". Het Homeland Security Committee spreekt van "een gecoördineerde actie". De politie meldde vannacht dat er geen verdachte in hechtenis is genomen. Aanvankelijk waren er berichten dat er een 'person of interest' was ondervraagd. Het is ook onduidelijk of de aanslag het werk is van een individu of een organisatie.

Obama
President Barack Obama sprak om 18u.10 gisteravond (lokale tijd, net na middernacht in België) een korte verklaring uit in de briefing room van het Witte Huis. Hij waarschuwde overhaaste conclusies te trekken over de daders en de achtergrond. "Maar ik verzeker u dat we erachter komen wie dit heeft gedaan, en dat we die verantwoordelijk zullen stellen." Obama heeft zelf de term terroristische aanslag niet in de mond genomen. Hij bevestigde dat veiligheidsmaatregelen over de hele VS zijn verscherpt.

In Boston, maar ook in New York en Washington zijn maatregelen genomen. "We verhogen de veiligheid in hotels en andere prominente locaties, totdat we meer weten over de explosie in Boston", meldt een afdelingshoofd van de NYPD aan nieuwszender CNBC.

Het gebied voor het Witte Huis in Washington is afgezet met tape. Mensen met een toegangspas mogen nog steeds naar binnen, maar het publiek wordt weggehouden bij Pennsylvania Avenue, de straat waar het Witte Huis ligt. De vliegvelden bij Los Angeles zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

Bibliotheek
Langs de route van de marathon zijn nog twee explosieven gevonden. Die zijn gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De politie meldde in een persconferentie nog een explosie in de JFK Library, maar later bleek dat er naar alle waarschijnlijkheid sprake is van toeval. Er heeft brand gewoed in de bibliotheek; niemand van het personeel of bezoekers is gewond geraakt.

De twee bommen ontploften op Boylston Street, bij Copley Square, gisterenmiddag om 14.50 uur (plaatselijke tijd) vlak voor de finishlijn van de marathon. Op diverse videobeelden, onder meer van de Boston Globe,  is de ontploffing van dichtbij te zien. Op het moment van de explosies was de marathon 4 uur en bijna tien minuten bezig, en was ongeveer de helft van alle deelnemers de finishlijn gepasseerd. Op de startlijst van de marathon stonden 23 Belgen.

Patriot's Day
De marathon van Boston wordt traditiegetrouw gehouden op Patriot's Day, een officiële vrije dag in Massachusetts. Op deze dag worden de eerste slag van de Amerikaanse Revolutionaire oorlog herdacht, op 19 april 1775. De dag, altijd de derde maandag van april, wordt ook ook wel Marathon Monday genoemd.

De marathon van Boston is de oudste marathon ter wereld. Jaarlijks beginnen zo'n 27.000 atleten aan de loop. De marathon van gisteren was de 117de, de eerste dateert van 1897. De lopers moeten enkele pittige heuvels over, waaronder de befaamde Heartbreak Hill. De finish ligt tegenwoordig op de historische Boylston Street. De marathon trekt bijna ieder jaar gemiddeld een half miljoen toeschouwers.

De organisatie van de marathon van Londen, die komende zondag wordt gelopen, overweegt verscherpte maatregelen te treffen.

Via deze Google-link kan je mensen terugvinden of informatie verschaffen over betrokkenen.

getty
getty
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
AP
REUTERS
New York treft extra veiligheidsmaatregelen na de bomexplosie in Boston met helikopters rond het One World Trade Center in Manhattan.
ap New York treft extra veiligheidsmaatregelen na de bomexplosie in Boston met helikopters rond het One World Trade Center in Manhattan.
reuters
AP
afp
AP
ap
reuters
AP
AP
ap
AP
REUTERS
ap
ap
Boston Globe via Getty Images
afp
ap
afp
getty
getty