250 ton dode vis in rivier in China

Naar schatting 250 ton vis is van de ene op de andere dag gestorven in de Chinese provincie Hubei, zo heeft het officiële persbureau Xinhua gemeld. Vissers zeggen dat verontreinigd water van een varkensboerderij mogelijk de oorzaak is.

De vis werd gekweekt in grote kooien in een rivier in het district Jianli. "Honderd procent van de vis is doodgegaan", zei een visser aan Xinhua. De viskwekerij had 33 kooien en het totale verlies kan tot 1,6 miljoen dollar oplopen, zeiden de vissers.

Watervervuiling is een groot probleem in China. In de lente van 2013 werden in een periode van twee weken ongeveer 10.000 karkassen van varkens aangetroffen in de rivier Huangpu in Shanghai. Honderd kilometer stroomopwaarts in Jiaxing werden nog eens 4.600 karkassen gevonden.

Terwijl bijna 20 procent van de wereldbevolking in China leeft, heeft het land slechts 7 procent van het zoetwater van de wereld. Minstens een derde van de meren en rivieren in China is ongeschikt voor menselijk gebruik volgens een recente studie van de non-profitorganisatie IWA (International Water Association).Video