25.000 politieagenten voor herdenking protest in Istanboel

De Turkse politie ontruimde vorig jaar met behulp van traangas en waterkanonnen het Gezipark.
ANP De Turkse politie ontruimde vorig jaar met behulp van traangas en waterkanonnen het Gezipark.
Voor de herdenking van de protesten rond het Gezipark in Turkije zouden 25.000 politieagenten en 50 waterkanonnen ingezet worden om nieuwe demonstraties op het Taksimplein in Istanboel te voorkomen. Alle verloven van de politie in Istanboel werden voor nu zaterdag ingetrokken. Dat berichtte de krant Cumhuriyet vandaag op haar online-uitgave onder aanhaling van het politiebestuur. Ook helikopters worden ingezet en de bruggen tussen Azië en Europa over de Bosporus zullen gecontroleerd worden. De metrostations aan het Taksimplein blijven gesloten.

Regeringstegenstanders hadden voor de verjaardag van het begin van het protest in heel het land opgeroepen om op het symbolische Taksimplein te demonstreren. Vanop het plein en het nabijgelegen Gezipark in het hartje van de metropool waren op 31 mei vorig jaar in heel het land protesten uitgebroken tegen de conservatieve islamitische regering.

Op 1 mei werden in Istanboel volgens mediaberichten 40.000 politieagenten ingezet om het protest neer te slaan. Het kwam tot zware rellen. Zaterdag werden opnieuw ongeregeldheden gevreesd.