24 doden aanslagen geïdentificeerd, 62 gewonden nog op intensieve

Er worden op zaterdagmiddag nog 101 gewonden verzorgd op 33 verschillende ziekenhuissites in België en Frankrijk. Van 28 te identificeren overledenen zijn tot nu toe 24 mensen geïdentificeerd. Onder hen zijn ook de drie aanslagplegers. Dat is zaterdagmiddag gezegd op een druk bijgewoonde persconferentie in het Crisiscentrum.

Van de slachtoffers op Brussels Airport is de identiteit van 14 mensen bekend. Tien doden van het bloedbad in metrostation Maalbeek zijn reeds geïdentificeerd.

Peter Dewaele van de federale politie zei dat de verwondingen soms heel erg waren en dat dit gegeven het ook moeilijk maakte om snel tot identificatie te komen. "Bovendien wil het Disaster Victim Identification team (DVI) pas naar buiten komen met identificaties als die 100 procent zeker zijn", aldus de woordvoerder van de politie. "Bij de aanslagen in Parijs waren er vergissingen en moesten de autoriteiten aan nabestaanden die ze hadden ingelicht over het overlijden van een familielid 's anderendaags hun excuses aanbieden, omdat ze zich vergist hadden. Dit soort fouten willen we vermijden. Naast een visuele identificatie moet er ook een wetenschappelijke identificatie zijn van de overledenen, alvorens we erover communiceren."
 
Het totale aantal gewonden ligt momenteel rond 340, maar dat cijfer is nog niet definitief.

Nog 101 gewonden worden verzorgd in 33 ziekenhuizen verspreid over België en Frankrijk. Op intensieve zorgen liggen nog 62 gewonden. De 39 overige patiënten krijgen op andere afdelingen de best mogelijke zorgen. Volgens het Crisiscentrum liepen 32 gewonden zware brandwonden op. Zij worden opgevangen in gespecialiseerde brandwondencentra over heel België.

Deze patiënten zullen later ook intensief begeleid worden tijdens de lange revalidatieperiodes.

Voor psychologische nazorg worden de Vlaamse patiënten verwezen naar de CAW's (www.caw.be) en het nummer 078 150 300 of Tele-onthaal. In het Brussels Gewest en in Wallonië mogen slachtoffers contact opnemen met Télé-Accueil (107) en bij de dienst slachtofferhulp van de politie Brussel, die hen zal begeleiden naar de meest aangewezen dienst slachtofferhulp van de lokale politie.

photo_news