Ga naar de mobiele website
^ Top

24 Chinezen opgepakt na anti-Japanse demonstraties

belga
De Chinese politie heeft zeker 24 mensen opgepakt omdat ze afgelopen zondag gewelddadig waren bij protesten tegen Japan, meldt het staatspersbureau Xinhua. De Japanse regering eist dan ook dat China de rekening betaalt voor de vernielingen die aan de Japanse diplomatieke instellingen in China zijn aangebracht tijdens de betogingen.

De schade toegebracht aan private Japanse instellingen (restaurants, autodealers...) valt onder de Chinese wetgeving, aldus Fujimura. In de zuidelijke stad Guangzhou werden 18 mensen gearresteerd. Ze zouden onder meer een auto van een Japans merk hebben vernield en winkelruiten hebben ingeslagen. "Toch gedroegen de meeste mensen zich verstandig'', aldus de politie van de stad.

In de havenstad Qingdao werden zes mensen gearresteerd. Een man zou hebben ingebroken in een Japanse winkel en toonbanken hebben gesloopt. Bovendien stal hij digitale camera's en sportschoenen, aldus de politie. Vijf anderen vielen auto's van Japanse makelij aan.

China en Japan ruziën al tijden over een groep onbewoonde eilanden in de zee tussen de twee landen. Japan noemt de eilanden Senkaku, China spreekt van Diaoyu. De ruzie is de afgelopen weken opgelaaid. De eilanden zijn klein, maar strategisch gelegen en rijk aan natuurlijke hulpbronnen.

Dat het conflict iedere keer hoog oplaait, heeft ook te maken met het bittere en nog altijd niet verwerkte oorlogsverleden van de landen. Japan had tot het einde van de Tweede Wereldoorlog het oosten van China bezet. Dat leidt in China vandaag de dag nog altijd tot hoogoplopende emoties.

Zelfs de bekende Chinese dissident en artiest Ai Weiwei bemoeide zich donderdag met de ruzie. Hij zei dat de protesten zijn aangemoedigd door de regering in Peking. Ai Weiwei heeft naar eigen zeggen opnamen gemaakt van een groep anti-Japanbetogers die de auto van de Amerikaanse ambassadeur omsingelden en bekogelden, voordat de Chinese politie te hulp schoot.Meld een bug