22-jarige schutter Kopenhagen was nog maar twee weken op vrije voeten

ekstrabladet.dk
Volgens Deense media is de verdachte van de twee schietpartijen in Kopenhagen dit weekend Omar Abdel Hamid El-Hussein. De twintiger uit Kopenhagen zou ongeveer twee weken geleden vrijgelaten zijn uit de gevangenis en zou bekend staan bij de politie omwille van verschillende misdrijven, zoals bendevorming en verboden wapenbezit. De politie schoot de vermoedelijke dader vanochtend vroeg dood.

De politie heeft de identiteit van de verdachte nog niet officieel bevestigd, maar het zou volgens Deense media om de 22-jarige El-Hussein gaan, die geboren en getogen is in Kopenhagen. De verdachte "bevond zich in ons vizier", aldus de Deense politie. De twintiger zou zich onder meer hebben schuldig gemaakt aan verboden wapenbezit en was betrokken bij bendes.

De Deense politie houdt rekening met de theorie dat de schietpartijen in Kopenhagen "geïnspireerd zijn door de aanvallen in Parijs", die begin januari aan zeventien mensen het leven kostten. De politie zegt intussen het wapen te hebben gevonden dat vermoedelijk gebruikt werd bij de twee schietpartijen.

Inval
In het kader van het onderzoek naar de twee terreuraanslagen in de Deense hoofdstad Kopenhagen, is de politie volgens lokale media binnengevallen in een internetcafé in de wijk Noerrebro. Volgens de Deense omroep TV2 werden daar zeker twee mensen opgepakt.

Het internetcafé bevindt zich vlakbij de plaats waar de verdachte van de twee aanslagen zondagmorgen werd doodgeschoten. Over de reden van de inval bestaat voorlopig nog geen duidelijkheid. De politie is volgens de Deense media zwaarbewapend en in groten getale aanwezig.

Een zwaarbewapende Deense agent bewaakt de synagoge in het centrum van Kopenhagen waar afgelopen nacht een Joodse bewaker werd doodgeschoten.
AP Een zwaarbewapende Deense agent bewaakt de synagoge in het centrum van Kopenhagen waar afgelopen nacht een Joodse bewaker werd doodgeschoten.
AP

Nørrebro
Volgens de politie opende de verdachte rond 05.00 uur vanochtend het vuur toen de politie hem staande wilde houden bij het trein- en metrostation Nørrebro, vlakbij zijn appartement. Hij werd vervolgens geraakt door politiekogels en overleed. Daarbij raakten verder geen agenten gewond.

Taxichauffeur
De man kon gelokaliseerd worden dankzij een oproep van een taxichauffeur. Die had een persoonsbeschrijving gegeven die goed leek op de man die door de bewakingscamera's was gefilmd.

"We gaan ervan uit dat dezelfde dader schuldig is aan de twee incidenten en we gaan ervan uit dat de dader die door de politie is neergeschoten in het Nørrebro station de persoon achter beide moorden is", aldus een woordvoerder van de politie.

Motief?
Het motief van de dader is nog niet bekend, zei de premier van Denemarken, Helle Thorning-Schmid, vanochtend tijdens een persbijeenkomst. "Er zijn veel vragen die de politie nog moet beantwoorden", zei ze.

Volgens een woordvoerder van de PET is de dader mogelijk geïnspireerd door de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs. Niets wijst erop dat hij handlangers had. Er zijn ook geen aanwijzingen dat hij als jihadist in Syrië of Irak is geweest.

De Deense politie houdt intussen de lippen stijf over zijn identiteit. Ze heeft een huiszoeking gedaan bij de man, maar het is nog niet duidelijk of er aanwijzingen zijn gevonden of materiaal in beslag genomen is.

AP

Bij de schietpartij bij de synagoge kwam vannacht een 37-jarige Joodse beveiliger om het leven, zegt Dan Rosenberg Asmussen, het hoofd van de gemeenschap. "Hij was lid van de joodse gemeenschap en controleerde de mensen die synagoge binnenkwamen voor de bar mitswa die er werd gevierd."

80 aanwezigen
De dader slaagde er gelukkig niet in om de synagoge, waar 80 mensen waren, binnen te geraken. Het slachtoffer werd meerdere keren in het hoofd geraakt. Er raakten ook twee politieagenten gewond. Zij verkeren niet in levensgevaar.

De Joodse gemeenschap in Kopenhagen is erg onder de indruk van de aanslag. "We zijn allemaal geschokt", aldus Asmussen. "Dit is waar we bang voor waren. Waarvoor we de hele tijd hebben gewaarschuwd, dat het in Denemarken kon gebeuren."

Grote klopjacht
De dader sloeg te voet op de vlucht. Er werd meteen een grote klopjacht gestart en een foto van de verdachte verspreid.

Een metro- en treinstation in de buurt, Norreport, werd geëvacueerd en de Deense politie zou aan de omwonenden gevraagd hebben om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden, meldt Sky News.

AP

Dit is waar we bang voor waren. Dat het ook in Denemarken kon gebeuren

Dan Rosenberg Asmussen
Politie in het centrum van Kopenhagen nabij een synagoge.
REUTERS Politie in het centrum van Kopenhagen nabij een synagoge.
REUTERS

De schietpartij gebeurde amper enkele uren na een terreuraanslag op een cultureel centrum, waar een debat plaatsvond over islam en de vrije meningsuiting. Daarbij werd een 55-jarige aanwezige gedood en raakten drie agenten gewond.

Moordaanslag
Die aanslag wordt door de Deense autoriteiten ook gezien als moordaanslag op de Zweedse tekenaar Lars Vilks, een van de aanwezigen op de bijeenkomst. Vilks maakte spotprenten over de profeet Mohammed, waarmee hij vijanden maakte. Hij is vaker doelwit van een aanslag geweest.

Naast Vilks was ook de Franse ambassadeur François Zimeray aanwezig. Beiden bleven ongedeerd.

"Blij en opgelucht"
De Deense premier Helle Thorning-Schmidt is opgelucht dat de vermoedelijke dader van de twee aanslagen in Kopenhagen door de politie is uitgeschakeld, zo verklaarde ze vanochtend. "Ik ben blij en opgelucht dat de politie de vermoedelijke dader van de twee schietpartijen onschadelijk heeft gemaakt", liet ze weten in een verklaring.

"Niemand mag wegkomen die de vrije en democratische Deense gemeenschap aanvalt". De premier sprak verder van een oneindig treurige ochtend. "Twee onschuldige mensen hebben hun leven verloren door een cynische terreuractie tegen Denemarken." Volgens de minister-president heeft Denemarken uren beleefd die het niet zal vergeten.

"Joden staan niet alleen"
"We weten niet wat het motief voor de aanslagen was, maar we weten wel dat er krachten zijn die Denemarken willen beschadigen, die onze vrijheid van meningsuiting en ons geloof in vrijheid willen vernietigen." De premier toonde zich solidair met de Joodse gemeenschap in Kopenhagen. "De Joodse gemeenschap is een belangrijk deel van Denemarken. Jullie staan niet alleen."

EPA

We weten niet wat het motief voor de aanslagen was, maar we weten wel dat er krachten zijn die Denemarken willen beschadigen, die onze vrijheid van meningsuiting en ons geloof in vrijheid willen vernietigen

Deense premier Helle Thorning-Schmid
EPA
AP

De Joodse gemeenschap is een belangrijk deel van Denemarken. Jullie staan niet alleen

Deense premier Helle Thorning-Schmid
De Deense eerste minister Helle Thorning-Schmidt.
EPA De Deense eerste minister Helle Thorning-Schmidt.

De Deense cartoonist Kurt Westergaard (79) heeft geschokt gereageerd op de aanslagen in Kopenhagen, waarvan er een waarschijnlijk gericht was tegen collega-tekenaar Lars Vilks (68).

Islamprotest
Westergaards karikaturen van de profeet Mohammed in de krant Jyllands-Posten veroorzaakten in 2005 een storm van protest en woede in de islamitische wereld.

"Dit is verschrikkelijk", reageerde Westergaard tegenover het Duitse persbureau DPA. "Misschien konden we dit verwachten, na wat er in Parijs is gebeurd, maar het is nu toch heel dichtbij. Mijn eerste gevoel was: ik word heel kwaad".

Bedreigd
Westergaard zegt zich sinds de aanslagen in Parijs op onder meer het satirische blad Charlie Hebdo meer bedreigd te voelen. "En zo is het, denk ik, ook met mijn collega's."

De Deense cartoonist Kurt Westergaard.
REUTERS De Deense cartoonist Kurt Westergaard.

Dit is verschrikkelijk. Mijn eerste gevoel was: ik word heel kwaad

Deense cartoonist Kurt Westergaard
Kos