21 jaar later zorgt 'Hoop doet leven' opnieuw voor kippenvel in kathedraal

21 jaar na de begrafenis van koning Boudewijn weerklonk vandaag in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele opnieuw het nummer 'Hoop doet leven' van Will Tura. Het maakte heel wat emoties los, onder andere bij koning Filip die zijn tranen met moeite kon bedwingen.

Filip werd gesteund door koningin Mathilde, die zelf ook emotioneel reageerde op het nummer.

Op 7 augustus 1993 bracht Will Tura hetzelfde nummer ook al tijdens de begrafenis van koning Boudewijn. Dat deed hij toen op uitdrukkelijke vraag van koningin Fabiola zelf. "Zij wilde iets hoopgevends horen", zei Tura daarover. Dat het hof hem ook gevraagd heeft om op de begrafenis van Fabiola te zingen, is een hele eer voor Tura. "Ik denk dat ze mij gevraagd hebben vanwege de link tussen Fabiola en Boudewijn. Twintig jaar geleden heb ik 'Ik mis je zo' voor Boudewijn gezongen en 'Hoop doet leven' voor koningin Fabiola. Zij wilde toen iets hoopgevends horen."

De VRT maakte onderstaande montage van beide versies van het lied van Will Tura. In 1993 zocht koningin Fabiola bij de begrafenis van haar echtgenoot zelf nog steun bij haar neefjes uit de Luxemburgse koninklijke familie.

BELGA
EPA
BELGA