188 demonstranten ter dood veroordeeld in Egypte

In april van dit jaar werden 683 aanhangers van Morsi ter dood veroordeeld. Vrienden en familie kwamen toen uit protest op straat.
REUTERS In april van dit jaar werden 683 aanhangers van Morsi ter dood veroordeeld. Vrienden en familie kwamen toen uit protest op straat.
Een Egyptische rechtbank heeft vandaag 188 personen ter dood veroordeeld. Ze worden schuldig geacht aan de dood van 13 politieagenten tijdens de geweldadigheden in augustus na de sit-ins van aanhangers van de afgezette president Mohamed Mursi. Dat is in gerechtelijke kringen vernomen. Het gaat om een voorlopig oordeel als opmaat naar een langer proces.

Het oordeel komt enkele dagen na de vrijspraak van de vroegere dictator Hosni Moebarak. Die stond terecht vanwege het doden van demonstranten tijdens de opstand in 2011 die uiteindelijk tot het einde van zijn dictatorschap leidde.

Sinds het leger Mursi in juli 2013 heeft afgezet, zijn zijn aanhangers het mikpunt van een bloedige repressie, die al aan minstens 1.400 mensen het leven heeft gekost. Honderden aanhangers van Mursi zijn ter dood veroordeeld tijdens massaprocessen, die nauwelijks enkele minuten duren, en die door de Verenigde Naties "als zonder voorgaande in de hedendaagse geschiedenis" worden bestempeld.

Zo werden in april niet minder dan 683 aanhangers van Mursi veroordeeld tot executie vanwege hun aanval op een politiebureau in de plaats Minya. In maart kregen 529 mensen die straf maar werd deze voor 492 mensen omgezet in levenslang.

Bloedbad
De aanval op het politiebureau in een buitenwijk van Caïro vond plaats op 14 augustus vorig jaar. Op die dag richtten Egyptische veiligheidsdiensten een bloedbad aan onder aanhangers van de verdreven president. Daarbij kwamen honderden mensen om maar nog niemand is veroordeeld. Alle veroordeelden waren in protest gekomen na het bloedbad.

De hoogste islamitische autoriteit, de grootmoefti van Egypte, moet zich nog over het jongste vonnis buigen, maar dat is een formaliteit.