172 haaien gevangen in Australië voor controversieel programma

EPA
Australië heeft 172 haaien gevangen, waarvan er 50 gedood zijn. Dat gebeurde in het kader van een controversieel programma in het westen van het land. Het programma is geïntroduceerd in januari en kwam er na meerdere dodelijke aanvallen tegen mensen.

Op twee jaar tijd vielen er zes doden in Australische wateren omwille van haaienbeten. Daarop werd het programma goedgekeurd door de lokale autoriteiten, ondanks protest. Het is immers verboden om te vissen naar witte haaien, die met uitsterven bedreigd zijn. De overheden willen de badgasten echter beschermen.

Tijdens een testperiode, die duurde van 25 januari tot 30 april, werden bakens met aas aangelegd over een lengte van een kilometer nabij de meest bezochte stranden. Volgens vandaag gepubliceerde cijfers werden zo 172 haaien gevangen. De exemplaren groter dan 4,5 meter werden gedood. Een negentigtal haaien kreeg een ring ingeplant en werd nadien vrijgelaten. Het ministerie van Visserij noemt de operatie een succes, omdat zo het vertrouwen van de badgasten werd herwonnen.

"Mens boven haai"
"Onze politiek viseert de gevaarlijkste dieren in onze wateren: de witte haaien, de tijgerhaaien en de stierhaaien", liet het ministerie weten. "We zullen nooit te weten komen of de gevangen haaien ook effectief mensen zouden aangevallen hebben, maar onze regering schat het mensenleven nog altijd hoger in."

Het ministerie heeft de federale overheid verzocht om het programma voort te zetten voor een duur van drie jaar.

De oppositie stelt dat het nieuwe programma op geen enkele wetenschappelijke grond is gefundeerd. "Er is niets ondernomen om op een wetenschappelijke manier de indruk te geven dat de stranden nu veiliger zijn", verklaarde Dave Kelly van de oppositie aan ABC. "De overheid zou ook moeten aangeven hoeveel dit allemaal kost", voegde hij eraan toe.

Het programma om haaien te vangen, oogstte veel protest.
GETTY Het programma om haaien te vangen, oogstte veel protest.
GETTY