115 verdachten naar rechter voor terreur

Jan De Meuleneir/Photonews
Sinds de aanslagen in Parijs - exact een jaar geleden - zijn in totaal al 103 mensen in verdenking gesteld van terreurmisdrijven. Ook het Kanaalplan levert resultaten op. Een goede zaak want kleine criminaliteit is vaak een kweekvijver voor terreur.

In ons land werden sinds 13 november 2015 maar liefst 103 mensen in verdenking gesteld van criminele feiten in uiteenlopende terreurdossiers. Dat blijkt uit het antwoord van Justitieminister Koen Geens (CD&V) op een vraag van N-VA-kamerlid Kristien Van Vaerenbergh. In die periode werden ook 115 terreurbeklaagden doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Zij moeten zich binnenkort verantwoorden of werden ondertussen al veroordeeld. Volgens Van Vaerenbergh wordt er zo een duidelijk signaal gesteld door justitie. Maar volgens de N-VA-politica is het even belangrijk om in te zetten op de kleine criminaliteit en de vervolging ervan.  

Rekruteringsketting
"Misschien zelfs nog crucialer want alle hoofdrolspelers van de aanslagen zijn ooit begonnen als straatcriminelen. Door problemen als drugshandel, wapentrafiek of handel in valse papieren aan te pakken, kunnen we de hele rekruteringsketting voor terrorisme doorbreken." Net daarom besloot minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om in februari van dit jaar het Kanaalplan in het leven te roepen. Daarbij beloofde hij om Molenbeek - en Brussel in het algemeen - "op te kuisen".  

Voorlopig blijkt uit cijfers dat het plan wel degelijk resultaten oplevert. In zeven maanden tijd werden 5.073 huizen en 12.444 bewoners gecontroleerd. Bij specifieke politieacties troffen speurders al 180.000 euro drugsgeld, 20 wapens, 1.100 kogels, 3.300 valse identiteitskaarten en 363 kilogram hasj aan. In totaal werden 4.285 personen en 849 auto's gecontroleerd.

Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar twee euro.