11 graden boven onze stand

30° half september

thinkstock
September blijft uitzonderlijk lang doorzomeren: dinsdag genieten we allicht nog eens van dertig graden. Nooit eerder was het zo laat op het jaar zo heet. Maar in de toekomst zullen we dat nog vaker meemaken.

Komend weekend wordt het éventjes koeler, maar vanaf maandag overschrijden we opnieuw de zomerse grens van 25°C. Op dinsdag, woensdag en donderdag ligt de tropische grens van 30°C zelfs binnen handbereik, meldt weerwebsite Noodweer Benelux.


Weerman David Dehenauw bevestigt dat we ons nog even in de tropen mogen wanen. "De meeste Europese weermodellen voorspellen dat we volgende dinsdag 30 graden halen. Dat we nog drie opeenvolgende dagen tropische temperaturen krijgen, zoals één Amerikaans weermodel aangeeft, durf ik niet te zeggen. Het zou een absolute primeur zijn. In september is dat nog nooit gebeurd. De kans dat het zo ver komt, is kleiner dan 50%. Bij voorspellingen die een hele week vooruitblikken, zitten we er immers nog makkelijk 2 tot 3 graden naast."

Record uit 1919

Maar ook die éne dag met 30 graden is deze tijd van het jaar hoogst uitzonderlijk, weet Dehenauw. "Sinds 1901 zijn er in Ukkel maar zeven dagen in september opgetekend waarop het kwik tot boven de 30 graden steeg. Bovendien is het nooit eerder voorgekomen dat het zo láát in het jaar nog zo heet werd. Dinsdag is het al 13 september. Het record staat nu op 12 september 1919 - toen werd het 30,6 graden."


Terugblikkend op het lijstje met tropische dagen in september, benadrukt Dehenauw nog dat het fenomeen niets te maken heeft met de klimaatverandering. "Drie jaar geleden was er nog eens een dag met meer dan 30 graden in september. Alle andere warmtepieken voor september dateren echter van bijna honderd jaar geleden, toen er nog geen sprake was van de opwarming van de Aarde."

Spaanse lucht

"Toch is zo'n uitloper van de zomer met extreme temperaturen iets wat we vaker zullen zien door de klimaatverstoring", meent weervrouw Jill Peeters. "Normaal moeten we het deze tijd van het jaar stellen met 19 graden. Deze woensdag en donderdag zaten we daar met een maximumtemperatuur van 28 graden al ruimschoots boven. Ons weerbeeld wordt momenteel immers bepaald door wind aangevoerd vanuit het zuiden. De warmte waar we nu inzitten, houdt verband met het warmterecord dat begin deze week in Spanje werd genoteerd - 45° Celsius in Sevilla. Ook tegen volgende week wordt weer subtropische lucht aangevoerd. Die warme, subtropische lucht zat aan de voorzijde van een ex-orkaan die de oceaan is overgestoken - en net dat zal zich vaker voordoen. Als het dan ook nog zonnig is van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, kan het weer 30 graden worden - als zaten we nog in volle zomer."