100 keer sneller dan 4G: Proximus gaat als eerste in België 5G uittesten

Telecombedrijf Proximus gaat als eerste in België de 5G-technologie uittesten, die nog snellere internetverbindingen toelaat. Het is wel nog jaren wachten vooraleer de Belg de voordelen van deze nieuwe technologie zal kunnen ervaren. Eerst is het de beurt aan 4,5G (die volgend jaar in een aantal steden wordt geïntroduceerd) en aan de verdere densificatie van het netwerk via zogenaamde "small cells" of kleinere antennes.

Film in luttele seconden
5G laat in een testomgeving snelheden toe tot 70 gigabit per seconde, wat honderd keer sneller is dan het huidige 4G. Concreet zou men hiermee een film in slechts enkele seconden kunnen downloaden.

Forse stijging mobiel dataverkeer
Geert Standaert, hoofd technologie bij Proximus, wijst erop dat deze evolutie nodig is om te beantwoorden aan de forse stijging van het mobiele dataverkeer. Niet alleen omdat steeds meer mensen een smartphone gebruiken en video explosief groeit, maar ook doordat apparatuur steeds meer met elkaar communiceert via het internet. Het gaat dan bijvoorbeeld om slimme bewakingscamera's of thermostaten. In de toekomst komen daar ook nieuwe toepassingen bij zoals zelfrijdende auto's, waardoor internetverbindingen razendsnel en zonder hapering moeten functioneren.

anp

2020
5G zit nog in een testfase; men verwacht dat deze technologie pas tegen 2020 beschikbaar zal zijn. Proximus werkt voor de test samen met het Chinese Huawei, dat internationaal pioniert. De bedoeling van de samenwerking is om zaken uit een labo-omgeving in het echte leven te gaan uittesten, legt Standaert uit. "We willen een heel goed begrip krijgen van de mogelijkheden van 5G. Dan kunnen we daar, bij de investeringen in ons netwerk, nu al rekening mee houden". Proximus investeert jaarlijks zo'n 1 miljard euro in zijn netwerk en is klassiek voorloper voor wat de introductie van nieuwe technologieën betreft.

Small cells
Voor 5G volstaat het niet om enkel grote antennes te vervangen, het netwerk moet op bepaalde drukke plaatsen ook worden "verdicht". Proximus heeft hiervoor al een test lopen in het centrum van Antwerpen, waar dertien zogenaamde "small cells" of kleine antennes werden geplaatst om de snelheid van de netwerkverbinding op piekmomenten te verbeteren. Volgend jaar zullen ook andere plaatsen volgen, waar er nood is aan extra densiteit, aldus Standaert.

4,5G
Tegelijk wordt in 2017 gestart met het uittesten van 4,5G in een aantal Belgische steden. Die technologie laat een pieksnelheid toe van 450 megabit per seconde: driemaal sneller dan 4G. Tegen 2020-2021 moet nagenoeg heel België gedekt zijn.

Stralingsnormen
De strenge stralingsnormen in Brussel stellen volgens Standaert in de eerste fase geen probleem voor de noodzakelijke verdere verdichting van het netwerk in de hoofdstad. Maar op langere termijn, en rekening houdend met de noodzaak van extra spectrum (frequentiebanden) bij de komst van 5G, pleit het telecombedrijf voor "een duidelijk wetgevend kader en een heroriëntering van de reglementering om investeringen in snelle netwerken aan te moedigen", staat er in het persbericht.

belga