10 kinderen onder dodelijke slachtoffers, nog 52 mensen kritiek

Bij de aanslag in Nice zijn 84 doden gevallen, onder wie tien kinderen. Dat heeft de procureur van Parijs, François Molins, vrijdagnamiddag gezegd tijdens een persconferentie. Daarnaast vielen ook 202 gewonden. Het gaat onder meer om 52 mensen in kritieke toestand, van wie er 25 op intensieve zorgen liggen. Nog volgens Molins was de naam van de bestuurder van de vrachtwagen, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, niet bekend bij de inlichtingendiensten; evenmin was hij bekend als geradicaliseerd. Molins bevestigt daarmee de eerdere berichten over de naam van de verdachte.

De koelvrachtwagen die gebruikt werd in de aanslag, werd op 11 juli gehuurd bij een bedrijf in Saint-Laurent-du-Var, gaf Molins mee. Op 13 juli moest het voertuig normaal gezien teruggebracht zijn. Tijdens de aanslag schoot de dader verschillende keren op drie agenten. Hij werd dood teruggevonden op de passagierszijde van de vrachtwagencabine.

In de vrachtwagen werden acht lege palletten en een fiets teruggevonden. In de cabine lag dan weer een 7.65 mm-pistool van FN en een lader, een namaak-pistool, een doorboorde granaat en één replica van een kalasjnikov en één van een M16. Daarnaast vonden de speurders in de cabine ook een gsm en verschillende documenten. Die gsm en documenten worden nog onderzocht. Molins gaf dus aan dat Bouhlel niet bekend stond als geradicaliseerd, maar wel voor enkele kleinere misdrijven. Zo werd hij in maart veroordeeld tot een voorwaardelijke straf, voor zware agressie na een verkeersongeval.
    
Nog volgens Molins beantwoordt de daad van Bouhlel "exact" aan oproepen verspreid door jihadisten om terreurdaden te blijven plegen. Hij voegde er wel aan toe dat de aanslag nog niet opgeëist is.

Veel buitenlanders
Eerder zei president Hollande al dat er "veel buitenlanders, afkomstig van alle continenten en veel kinderen, veel jonge kinderen" onder de slachtoffers zijn. "Waarom op 14 juli", zei Hollande, verwijzend naar de Franse nationale feestdag. "Omdat dat het feest van de vrijheid is."

Eerder op de dag bezocht Hollande een ziekenhuis in Nice, nadat hij eerder vandaag in Parijs een crisisvergadering had gehouden om veiligheidsmaatregelen te bespreken.

"De strijd zal nog lang duren, omdat we een vijand hebben die mensen en landen blijft aanvallen die vrijheid een essentiële waarde vinden", zei Hollande, die geflankeerd werd door premier Manuel Valls, minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en minister van Gezondheid Marisol Touraine. "We hebben gewonden gezien, verschillende gewonden, die nog altijd afgrijselijke beelden voor zich zien."

Bij de aanslag zijn al zeker 84 dodelijke slachtoffers geteld.