Exclusief voor abonnees

"Zeggen dat Duivels hype zijn, is versje voor onnozele kinderen"

Hazard door handtekeningen- en fotojagers druk gescolliciteerd in Lausanne.
photo_news Hazard door handtekeningen- en fotojagers druk gescolliciteerd in Lausanne.

Rafael van der Vaart zei pontificaal: "Ik heb niet zo'n hoge pet op van de Belgen. De Rode Duivels zijn gewoon een hype." Vreemd misprijzen van een ooit begenadigde voetballer die tijdens het EK armoedig mag gaan schnabbelen als analist van de NOS. Zelf trapt hij geen deuk meer in een pakje boter. International-af bij Oranje en bankzitter bij Real Betis. Rafael strompelt van hamstringblessure naar kuitmisère. De enkele keren dat Duitse boulevardkranten nog aandacht aan hem besteden, gaat het over zijn ex Sylvie Meis en een nep-ex. Rafael weet wat verlies is.

Dat een Hollander de Rode Duivels een hype noemt, is terug te brengen tot hersendood. Wat dacht je anders van de hype Oranje? Jarenlang werden de daken van woonboten op de Amstel platgewalst als het Nederlands elftal weer eens had gewonnen. Oranje Bavariajurkjes, oranje ossenworst bij Albert Heijn, oranje beddenlakens en ondergoed, ja zelfs het hele koningshuis met oranje strik - dat was geen hype meer, dat was zwakzinnige terreur.    

Ik hoor steeds meer chagrijn opstijgen uit Amsterdam en omstreken. Leedvermaak is mij vreemd, maar zeggen dat de Rode Duivels een hype zijn, is een rommelversje voor onnozele kinderen. Zeker, de Belgen moeten nog alles bewijzen in Frankrijk, maar wat Hazard en De Bruyne intussen hebben laten zien, kom je bij Van der Vaart, Sneijder en Robben niet meer tegen. Dat is geen populistisch propagandaproza, dat is abstracte kunstexegese.  

Troost u, lieve Benelux-vrienden, het roze van de Giro is zoveel mooier dan dat vale oranje.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis