Exclusief voor abonnees

"Wilmots na korte pijn opgestapt, Blind wordt letterlijk uitgerookt"

ANP

Er was een tijd dat Belgische topclubs een Hollandse invasie ontketenden. Rensenbrink, Mulder, Eijkelkamp, Bergholtz en vele anderen sierden het spel van Club, Anderlecht en KV Mechelen. Hollandse coaches volgden: De Mos, Croon, Been, Houwaart...  Later ontstond een omgekeerde beweging en gingen Belgische voetballers de eredivisie een lesje leren: Vertonghen, Dembélé, Vermaelen, Chadli, Mertens... Het evenwicht was ruimschoots hersteld.  

Vandaag is Oranje in crisis. Het gemiste EK in Frankrijk heeft diepe wonden geslagen. De generatiewissel verloopt moeizaam en de bondscoach is tot bloedens toe gefileerd. De verachting van pers en publiek die Danny Blind maandenlang te slikken kreeg, heeft Marc Wilmots niet gekend. Wilmots is al met al na een korte pijn opgestapt, Blind werd letterlijk uitgerookt.  

Het zijn ook de Belgen die op overzeese bodem schitteren, Hazard en De Bruyne voorop. In Nederland is er alleen nog Arjen Robben met een wervende internationale reputatie. Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder huppelen nog wat mee als pensionado's. Het magische drietal Gullit-Van Basten-Rijkaard heeft als iconische trance geen opvolging gekregen. We waren lang ontwikkelingslanden van elkaar. De Rode Duivels hebben zichzelf omhoog getild tot wereldklasse, Nederland blijft sukkelen met halve talenten. Memphis op de bank bij Man United zegt alles over de halfwas vedetten van Oranje.  

En toch sluimert nog altijd een restant van het minderwaardigheidscomplex als België tegen Nederland speelt. Een gevoel van intimidatie zorgt voor onzekerheid. Tenzij Hazard, De Bruyne en Carrasco hun duivels ontbinden. Dan vallen de Lage Landen uiteen in kolonisten en plebejers. Gelukkig wordt dat niet meer politiek vertaald.

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen