Ga naar de mobiele website
^ Top

"Wilders is terug aan de ketting: Europese politici kunnen opnieuw hun hoofd in het zand steken"

'Geert Wilders, de Icarus van de Nederlandse politiek'

Photonews, ANP
Opinie - De kijk van Jean-Marie Dedecker op de Nederlandse verkiezingen:

Een gamechanger is een crisis die net voor de stembusgang de kiezers zodanig raakt dat ze hun kiesgedrag bijsturen. Net zoals de dioxinecrisis Verhofstadt in 1999 aan de macht bracht, hebben de - door Erdogan - uitgelokte rellen in Rotterdam premier Rutte terug in het zadel gehesen. Vorig jaar sloot Rutte samen met Merkel nog een dubieus verdrag met de Turkse sultan om 250.000 (of zijn het 500.000) vluchtelingen naar de EU te halen, maar door zijn rug te rechten in Rotterdam, en op een nationalistische manier de Turkse dictator af te bekken heeft hij die deal verdoezeld, en zijn mantel van besluiteloosheid kunnen afgooien. Het spreeuwengedrag en het korte-termijn-geheugen van de kiezer deden de rest. Wilders kaartte al jaren het probleem aan en Rutte kreeg de bloemen. Hij mag een boeketje tulpen opsturen naar Ankara. Niettegenstaande zijn beleid door de kiezer meedogenloos werd afgestraft, werd Mark Rutte zo de winnaar met een verkiezingsnederlaag (van 41 naar 32 zetels), en werd Geert Wilders de verliezer met een verkiezingsoverwinning (van 15 naar 20 kamerzitjes). Perceptie is realiteit. Ruttes coalitiepartner, de PVDA werd zelfs vermorzeld.

De enige partituur van de blonde Nederlandse Mozart

Redenen voor Wilders mislukte gooi naar het kanselierschap zijn er legio. De anti-islamretoriek was nog de enige partituur van de blonde Nederlandse Mozart, maar het geraakte even eenzijdig en plat gedraaid als de langspeelplaat van Filip Dewinter. Het uitgesproken cordon sanitaire van de trado's tegen de PVV heeft de angst voor een verloren stem nog versterkt. Zijn gerechtvaardigde bezorgdheid voor de negatieve gevolgen van de massamigratie, de multiculturaliteit en het islamisme werden mainstream, en zijn gedachtengoed over veiligheid en criminaliteit werd ondertussen grotendeels overgenomen door de traditionele partijen zoals de VVD en de CDA. Hij moest steeds luider en polariserender schreeuwen met jeukwoorden als racisme en discriminatie. Wat overbleef was de angst voor de klokkenluider die door de politiek correcte pers voortdurend met een constante hetze in de verf werd gezet.

Associatie met Trump eerder vloek dan zegen

Het sociaal economisch programma van Wilders beslaat niet meer dan een A4-tje, en - in tegenstelling tot zijn ethisch conservatief uiterst rechts discours - bulkt het van links vakbondssocialisme. Een schamel boterbriefje tegenover het economisch succesvol poldermodel van Rutte. De hoogmoed van Wilders om zich niet in het straatbeeld of op het scherm te komen verdedigen, en zich in een slachtofferrol te wentelen, werd dan ook eerder als een teken van vluchtgedrag gezien dan van leiderschap. De afwezigen hebben ongelijk. Met twitteren bereik je misschien wel de mensen met een hoed, maar niet dezen met een pet. Wilders is een politiek straatvechter, geen pugilist van de Noble Art. De associatie van Geert Wilders met de Amerikaanse president Donald Trump is in West-Europa eerder een vloek dan een zegen. De wispelturigheid van de meestertwitteraar in het Witte Huis - ook na zijn ambtsaanvaarding - schrikt de nuchtere Europese onderdaan meer af dan dat het hem vertrouwen geeft. De litanie van onheilsvoorspellingen voor de Britse economie na de Brexit, deed ook menige polderaar huiveren van Wilders nexit.

Keffen aan de zijlijn

De overwinning heeft duizend vaders, de nederlaag is een weeskind. Mijn respect blijft nochtans voor Wilders die al tien jaar, beschimpt en bejubeld, opgesloten leeft als een politieke paria, ondergedoken als een politieke vluchteling en beschermd door een roedel lijfwachten. De prijs voor de vrije meningsuiting in onze westerse samenleving is torenhoog en door Wilders duur betaald. Wie Allah beledigt krijgt een Fatwa, wie zijn volgelingen beledigt een proces, en wie God beledigt krijgt een cultuurprijs. De verkiezingskaravaan is gepasseerd en de honden zullen een tijdje niet meer blaffen. Wilders is terug aan de ketting en mag nu blijven keffen aan de zijlijn. Onze Europese Mandarijnen kunnen terug hun hoofd in het zand steken, want de populistische revolte is even uitgesteld tot in Parijs of Berlijn. Alhoewel, met DENK heeft de Turkse AKP van Erdogan nu ook drie vertegenwoordigers in de Nederlandse Kamer.
64 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • najima eljalti

  Waarom aanvaarden jullie het gewoon nier vreemdelingen zijn hier blijven hier en binnen 30 is islam de heerser over de hele wereld Inshallah!

 • Jordy Vansteenkiste

  Wilders is wel goe hé maar zo Angie Europa pffff kan hij niet gewoon pro Europa zijn en heel Europa opkuisen. Mocht dit zijn bedoeling zijn dan zou ik wel een grote fan zijn van hem.

 • patrick hofkens

  En nu veranderd er juist niks. Ik hoop dat het Franse volk iets doet. Die hebben 200 jaar geleden de boel eens opgekuist. Afwachten.

 • patrick hofkens

  En nu veranderd er juist niks. Ik hoop dat het Franse volk iets doet. Die hebben 200 jaar geleden de boel eens opgekuist. Afwachten.

 • Ad Rem

  Wilders zet zichzelf buitenspel door de koran te willen verbieden en moskeeën te willen sluiten. Groot gedeelte van de kiezers kan zich hier terecht niet in vinden

Meld een bug