"Weiler en 'Ze' gaan zware tijden met elkaar tegemoet"

BELGA
In zijn wekelijkse column op maandag kruipt HLN-commentator Jan Mulder in het hoofd van René Weiler. Zijn conclusie is duidelijk: trainer én spelers gaan zware tijden tegemoet. De Nederlandse topanalist heeft het ook over de haat jegens Cristiano Ronaldo (zie ook hieronder) en feliciteert de voorlopig autoritaire leider Zulte Waregem. Lees het Waregemverhaal van Mulder op HLN Sport Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken lang voor slechts 2 euro.

Als piepklein stukje geschiedenis valt me steeds meer op hoe trainer René Weiler van Anderlecht over Anderlecht praat: "Ik vraag wel eens aan mijn vrouw: wat verwachten ze hier toch?"
"Ze praten hier te veel over systemen."
Hier = Anderlecht, Brussel, België.
Ze = bestuur, supporters, pers.
Ik = de buitenstaander.
René heeft de positie ingenomen van een analist. Hij is niet Anderlecht, hij kijkt met grote ogen naar het vreemde ding en vraagt aan zijn vrouw wat zij ervan vindt. Wanneer hij 'hier' zegt, zegt hij dat als een toerist die wegens slecht weer en een noodlanding op Zaventem in de Belgische competitie is terechtgekomen. De afstand tussen hem en 'ze' is inmiddels erg groot. 'Ze', zijn in zijn perceptie niet alleen meer de pers, de supporters en de journalistiek, ook de spelers horen daar nu bij. Hanni drong gisteren aan op een 'kringgesprek'. Ik en Ze gaan zware tijden met elkaar tegemoet.

Het raadsel rond Ronaldo
Cristiano scoorde ter gelegenheid van de laatste Madrileense derby in het oude stadion van Atletico een hattrick. Hij was oppermachtig. Tijdens de warming-up, in de wedstrijd, bij een valpartij en een schitterend zoveelste doelpunt in de nu al tien jaar durende fabelachtige dribbel, werd een der grootste voetballers aller tijden twee uur lang door het publiek beschimpt.
Niet de fans van Atleti doen het, ook in alle andere stadions fluiten ze Ronaldo uit. Nooit, nergens en waar dan ook, valt hem ten deel wat hij verdient: bewondering.